7 miljard euro verlies door wanbetalingen

De Belgische bedrijven, overheden en non-profitorganisaties slagen er niet in 2,4 procent van hun facturen te innen. Dat cijfer ligt ver boven het Europese gemiddelde. Daardoor verliezen ze minstens 7 miljard euro omzet, zo schrijft De Tijd.

hcardyn

De cijfers zijn afkomstig van Intrum Justitia. Deze specialist peilt elke zes maanden naar de betalingsrisico's in 25 Europese landen. Ongeveer 10.000 bedrijven nemen aan het onderzoek deel, waaronder een 500-tal Belgische. In Europa wordt gemiddeld 1,8 procent van de facturen niet betaald. In België is dat 2,4 procent. Ons land staat daarmee op de vijftiende plaats.

Het risicoprofiel is tegenover de peiling van een jaar geleden lichtjes verbeterd, maar blijft zorgwekkend. Dat komt vooral door het lakse betaalgedrag van de overheid. Overheidsdiensten talmen gemiddeld 73 dagen voor ze hun facturen betalen en jagen het betalingsrisico fors de hoogte in. "Vorig najaar stuurde begroting nog een richtlijn met de vraag leveranciers pas in februari 2007 te betalen. Het doorschuiven van betalingen naar volgend jaar was een van de maatregelen om de begroting in evenwicht te houden", zegt Guy Colpaert, de algemeen directeur van Intrum Justitia België.

Consumenten en bedrijven zijn veel stiptere betalers. De consumenten betalen hun facturen gemiddeld na 31 dagen, bedrijven wachten 51 dagen om te betalen. Zowel de consumenten als de bedrijven doen het beter dan het Europese gemiddelde.