Vier Britten besmet met milde vogelgriepvariant

Print
In Groot-Brittannië zijn vier mensen besmet geraakt met een milde vogelgriepvariant, niet de gevreesde H5N1, maar de minder gevaarlijke H7N2. Nadat op een kleine boerderij in Noord-Wales kippen waren gestorven werden negen mensen getest, van wie er vier positief bleken te zijn.
Drie personen werden in een ziekenhuis opgenomen, maar zijn inmiddels allemaal meer naar huis. De Britse Health Protection Agency heeft dit vrijdag meegedeeld.

Het subtype H7 van het vogelgriepvirus is minder virulent dan H5, maar heeft in het verleden ook mensen getroffen, zoals in 2003 in Nederland. Er werden toen 89 besmettingen met H7N7 vastgesteld, waarvan één met dodelijke afloop. In de meeste gevallen leidde de besmetting tot conjunctivitis, een milde oogontsteking.

Hoewel ze minder gevaarlijk lijken dan H5, moeten H7-virussen gevolgd worden, omdat ze een wereldwijde griepuitbarsting kunnen veroorzaken.
Het nadeel is dat de milde ziekteverschijnselen van een H7-besmetting voor die van een gewone griep kunnen worden aangezien.