Europese Unie en Verenigde Staten bezorgd over Oekraïense crisis

Print
De Europese Unie heeft vrijdag haar bezorgdheid uitgesproken over de explosieve situatie in Oekraïne. De Verenigde Staten riepen de Oekraïense overheid op de crisis in het land op een vreedzame manier op te lossen en om de regels van de democratie te respecteren.
"We verwachten dat iedereen de verantwoordelijkheid opneemt die de zijne is in een democratie", verklaarde de woordvoerder van het Witte Huis. "Alle partijen worden opgeroepen om de crisis zonder geweld op te lossen."

"We roepen president Joesjtsjenko en eerste minister Janoekovitsj op om terug rond de onderhandelingstafel te gaan zitten", verklaarde de Europese Unie op haar beurt. "Europa waarschuwt voor maatregelen die kunnen leiden tot een escalerende confrontatie tussen beide partijen."

President Viktor Joesjtsjenko plaatste vrijdag per decreet de politiemacht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onder zijn bevel. Joesjtsjenko reageerde daarmee op de jongste gebeurtenissen op het Openbaar Ministerie. De speciale eenheden van Binnenlandse Zaken bezetten vrijdagmorgen het gebouw om te protesteren tegen het ontslag van procureur-generaal Svjatoslav Piskoen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt geleid door Vassili Zoesjko, een bondgenoot van Joesjtsjenko's tegenstrever, premier Viktor Janoekovitsj.