Sarkozy breekt met traditionele amnestie voor verkeersboetes

Print
De nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy zal geen amnestie geven voor verkeersboetes, zelfs niet voor kleine overtredingen. Daarmee breekt de conservatief met een jarenlange traditie bij de verkiezing van een nieuwe president.
Sarkozy verklaarde tijdens zijn campagne al dat er geen amnestie zou komen en bevestigde dat vrijdag bij monde van woordvoerder David Martinon. "De president is altijd van mening geweest dat het moreel onaanvaardbaar is de wet niet toe te passen", verklaarde de man. "De verkeersregels moeten door iedereen, altijd en overal worden opgevolgd."

Bij de verkiezing van een nieuw staatshoofd wisten duizenden Fransen telkens te ontkomen aan inbreuken zoals parkeerovertredingen. Het gebruik kreeg echter steeds meer tegenwind van organisaties die ijveren voor verkeersveiligheid. De traditie was de jongste decennia ook al afgezwakt van "alle niet dodelijke overtredingen" tot kleinere inbreuken.

De woordvoerder wees de bevolking erop dat het verkeer tijdens het Pinksterweekend vorig jaar 41 doden en 1.027 gewonden eiste.