Alcoholverbod voor Duitse bestuurders onder de 21

Print
Duitse jongeren onder de 21 mogen voortaan geen druppel alcohol meer drinken als ze nog met de wagen willen rijden. Dat staat in een nieuwe wet die de Duitse kamer donderdagavond heeft goedgekeurd.
Elke overtreding van deze regel zal beboet worden met een bekeuring van 125 euro en een aftrek van twee punten van het rijbewijs. De proefperiode zal dan bovendien verlengd worden met twee jaar.

De overheid hoopt op deze manier het aantal weekendongevallen, waar jongeren dikwijls bij betrokken zijn, terug te dringen. Ze wilden de wet allereerst laten gelden voor jongeren die nog leren rijden. De Bondsraad (waarin de vertegenwoordigers van de 16 Duitse deelstaatregeringen zetelen) stelde voor de wet door te trekken voor jongeren tot 21 jaar.

In Duitsland is er een "rijbewijs met punten". Dat houdt in dat iedereen vertrekt met 12 punten op het rijbewijs. Bij elke overtreding worden er punten afgetrokken, afhankelijk van de ernst van de verkeersfout. Als je al je punten kwijt bent, riskeer je een intrekking van je rijbewijs voor een periode van een jaar.