Geruchtenmolen rond dood getuige Rwanda-proces draait voort

De dood van ex-kolonel Laurent Nubaha, een van de getuigen op het Rwanda-proces over de dood van tien Belgische blauwhelmen in Kigali, houdt mogelijk verband met de inname van een medicijn tegen malaria.

Belga

Dat schrijft Le Soir vrijdag. Uit het autopsieverslag bleek eerder deze week dat Nubaha een natuurlijke dood was gestorven. Toch werd nog bijkomend toxicologisch onderzoek gevorderd. De resultaten daarvan zullen pas over enkele weken bekend zijn, zo liet het parket van Brussel dinsdag weten.

Bij zijn aankomst in België leed de ex-kolonel aan een koortsaanval. De arts vermoedde dat het ging om malaria en diende de man een sterke dosis Lariam toe. Dat medicijn kan echter leverproblemen veroorzaken. De wetsdokter stelde als diagnose dat Nubaha aan levercirrose leed.

Toch blijft er een verdachte sfeer hangen rond de zaak. Zo zou er in december 2006 een andere belangrijke getuige, Juvénal Uwilingyimana, in verdachte omstandigheden zijn overleden nadat hij zijn medewerking had toegezegd aan het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda. Zijn lichaam werd gevonden in het kanaal Brussel-Charleroi. Hij was dermate toegetakeld dat autopsie niet meer mogelijk was. Er werd uitgegaan van zelfmoord, hoewel zijn familie volhield dat de man helemaal niet depressief was, aldus Le Soir.