Munyentwali veroordeeld tot 30 jaar

Print
Het Antwerpse hof van assisen heeft Olivier Munyentwali (24) vrijdag na ruim vier uur beraadslagen veroordeeld tot dertig jaar cel. Medebeschuldigde N'Singa Nikuna (23) kreeg een gevangenisstraf van tien jaar. Het openbaar ministerie had voor Olivier de levenslange opsluiting gevorderd en voor N'Singa 27 jaar.
Beiden werden donderdag al schuldig bevonden aan de roofmoord op Swa De Meersman, een 52-jarige homo die op 1 oktober 2004 gedood en beroofd werd in zijn appartement op de Antwerpse Linkeroever. Het initiatief voor de diefstal kwam grotendeels van N'Singa, maar het was Olivier die de fatale messteken toediende.

Het hof hield bij zijn arrest rekening met het niets ontziende geweld waarmee de feiten gepleegd werden. "De beschuldigden hechtten meer belang aan de materiële eigendommen van het slachtoffer dan aan zijn leven", klonk het.

Toch zag het hof ook verzachtende omstandigheden voor beide beschuldigden. Zo waren de kansen van Olivier om tot een evenwichtig persoon op te groeien al van bij het begin gehypothekeerd. N'Singa was dan weer nog nooit tot een criminele straf veroordeeld en had in die twee jaar dat hij voorwaardelijk vrij was, aangetoond dat hij zijn leven een betere wending kon geven.

Assisenvoorzitter Michel Jordens drukte de hoop uit dat beide beschuldigden aan zichzelf zullen werken in de gevangenis, zodat ze nog iets kunnen betekenen voor de maatschappij. Hij was blij dat Olivier in de gevangenis een cursus agressiebeheersing volgt en drukte hem op het hart die ingeslagen weg te blijven volgen. Ook N'Singa gaf zijn leven sinds de feiten een nieuwe positieve wending.

"Jullie zullen nog de kans krijgen om iets van jullie leven te maken, iets wat jullie het slachtoffer niet gegund hebben", besloot hij.