Antwerps provinciebestuur wil verkoopsverbod exotische waterplanten

Print
Woekerende exotische waterplanten, zoals waternavel en parelvederkruid, veroorzaken de laatste twee jaar onderhoudsproblemen in honderden Vlaamse waterlopen en vijvers. Hoofdzakelijk de provincie Antwerpen wordt geteisterd, gevolgd door West-en Oost-Vlaanderen. Het Antwerpse provinciebestuur trekt aan de alarmbel en eist een verkoopverbod.
Niet alleen bedreigen de exoten de natuurlijke vegetatie, de machinale verwijdering ervan is ook tien keer duurder dan het gewone onderhoud van waterlopen. Achteraf is maandelijks nog een arbeidsintensieve manuele verwijdering nodig. De plantenwoekering veroorzaakt ook waterafvoerproblemen aan sluizen en vissterfte door grote zuurstofschommelingen. In Limburg en de Vlaamse Ardennen zijn de problemen minder groot, omdat de waterlopen daar sneller stromen.

Antwerpen dringt bij de regering aan op een spoedig verkoopverbod van de planten in tuincentra. "In Nederland en Groot-Brittanië bestaat al een soortgelijk verbod", zegt Bianca Veraart, hydro-ecologe van de provincie. "Ook Europa dringt erop aan."

De provincie maakt extra geld vrij voor de bestrijding, maar zonder verbod blijven particulieren onbewust voor verspreiding zorgen. Via overlopen van vijvers of omdat particulieren er zich na aankoop van willen ontdoen, komen de planten in waterlopen terecht. "Enkel een verkoopverbod zou de vicieuze cirkel kunnen doorbreken," besluit Veraart.

Normaal betaalt het Vlaams Gewest de machinale bestrijding, maar doordat het aantal problematische gebieden de voorbije twee jaar is gestegen van 30 naar 200, investeert Antwerpen zelf 200.000 euro om een aannemer op haar provinciale en gemeentelijke waterlopen los te laten.

Voorts investeert de provincie nog eens 20.000 euro in de driejarige verlenging van een project waarbij in sommige gemeentes langdurig werklozen worden ingezet voor de maandelijkse nazorg.