'Kazarian schoot doelbewust en om te doden'

Print
Toen Artusj Kazarian op 9 mei 2005 in het Leuvense café "Den Oude Tijd" het vuur opende, schoot hij doelbewust en om te doden. Dat hij daarbij mensen heeft geraakt die hij niet wilde raken, doet aan zijn schuld niets af. Dat heeft advocaat-generaal Marcel Verbelen vrijdagvoormiddag gepleit voor het Leuvense assisenhof.
Volgens het openbaar ministerie heeft de 37-jarige Armeniër zich dan ook schuldig gemaakt aan doodslag en poging tot doodslag.

Kazarian raakte met vijf schoten zes personen. Francis Verstrepen werd dodelijk getroffen in de borst en vijf andere aanwezigen raakten gewond.

"Rizvan Avdujev kreeg een kogel in de knie", zei de advocaat-generaal, "maar enkel omdat hij rechtsprong. Anders was hij waarschijnlijk in de borst geraakt. Daud Pashaev werd in de buik getroffen en alleen een snelle operatie in het ziekenhuis heeft zijn leven gered. Een kogel raakte Yolande Ramaekers in de borst. Enkele centimeters naar links en ook zij had het niet kunnen navertellen. Willy Smets werd in het been geraakt en heeft veel geluk gehad dat hij niet voor de rest van zijn leven kreupel is. Een laatste man, Timoer Tcherkesov, kreeg een schampschot in de rug".

Geen enkel van die schoten ging per toeval af, aldus de magistraat van het openbaar ministerie. "Volgens de wapendeskundige wist Kazarian zeer goed hoe hij het wapen moest hanteren. Verschillende objectieve getuigen zijn het er ook over eens dat hij gericht heeft geschoten en dat de schermutseling pas na de schoten is ontstaan. Kazarians bewering dat hij schoot omdat anderen zijn arm vasthielden, kan gewoonweg niet kloppen."

De Armeniër zelf zou tijdens de feiten dronken geweest zijn. "Dat verandert echter niets aan zijn verantwoordelijkheid, het maakt de feiten alleen maar erger", ging advocaat-generaal Verbelen verder. "Ook dat hij mensen heeft geraakt die hij niet wilde raken, maakt voor het opzet van zijn daden niets uit. Hij kon en moest vermoeden dat hij andere slachtoffers kon en zou maken en heeft dat risico toch genomen. Vergeet ook niet dat zijn wapen schietensklaar was en dat alle schoten in dezelfde richting zijn afgevuurd. Het wijst er nog maar eens op dat hij doelbewust heeft geschoten."