Vervotte trekt 180.000 euro uit voor valpreventie bij ouderen

Print
Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte trekt 180.000 euro uit voor de preventie van valongelukken bij ouderen. De middelen gaan naar de opleiding van ruim 2.000 huisartsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten en ergotherapeuten.
Zij zullen leren welke oefeningen de spierkracht van ouderen verbeteren en hoe de huizen van ouderen veiliger kunnen worden gemaakt.

Dertig procent van de 65-plussers die nog thuis wonen en de helft van de 80-plussers valt minstens één keer per jaar, soms met ernstige gevolgen. Na een val worden ze driemaal vaker opgenomen in een ziekenhuis, RVT of woon- en zorgcentrum.
Valpreventie thuis kan het aantal ongevallen met bijna 30 procent doen dalen.

Minister Vervotte wil ook ouderen zelf sensibiliseren over valrisico's. Ouderen die twee of meerdere keren gevallen zijn in de afgelopen 6 tot 12 maanden hebben, evenwichts- of mobiliteitsproblemen, lopen een verhoogd risico om te vallen.
Er komt daarom een folder waarmee de oudere (of zijn omgeving) zijn eigen valrisico kan bepalen en zonodig naar de dokter kan stappen om het probleem aan te kaarten.