De Lijn investeert 60 miljoen in één ticketsysteem

Print
De Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn trekt de komende jaren 60 miljoen euro uit om het mogelijk te maken dat reizigers in 2010 met één ticket toegang krijgen tot alle openbaar vervoersmaatschappijen in België. De Vlaamse regering heeft het vrijmaken van die middelen vrijdag goedgekeurd.
De Lijn sloot vorig jaar samen met de NMBS en de Waalse en Brusselse vervoersmaatschappijen TEC en MIVB een protocol af om dit unieke ticket in te voeren. Het ticket wordt in 2010 een chipkaart waarmee je overal in België de trein, de tram of de bus kan nemen. Op termijn moet dat systeem evolueren naar een mobiliteitskaart, die ook gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld autodelen of fietsverhuur, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt.

Om het systeem bij De Lijn mogelijk te maken, wordt nu 60 miljoen euro geïnvesteerd, onder meer in kaartlezers en boordcomputers op bussen en trams.

Het nieuwe systeem biedt volgens Van Brempt heel wat voordelen. Zo zorgt het voor een betere registratie, waardoor de dienstverlening beter aangepast kan worden en kan zwartrijden beter aangepakt worden.