Nieuwste waterstofbus Van Hool scoort op wereldcongres

De nieuwste hybride brandstofcelbus, of kortweg waterstofbus, van de Vlaamse busbouwer Van Hool kon op heel wat belangstelling rekenen bij zijn internationale lancering op het 57ste wereldcongres van UITP (International Union of Public Transport) rond openbaar vervoer van 20 tot 24 mei in het Finse Helsinki.

Belga

In eigen land werd de bus een paar weken geleden als één van de meest milieuvriendelijke ooit gelanceerd. "Ook al was de bus zelf niet aanwezig op het congres, de bijna levensechte foto en video-presentatie kreeg veel belangstelling", zegt Yves Goffin van Van Hool. "We hebben duidelijk gemaakt dat we een stap voor zijn op collega's. Voorts zijn er nieuwe contacten gelegd met onder meer geïnteresseerde steden uit Spanje, Nederland en Portugal."

De nieuwe bus stoot zuivere waterdamp uit en is bijna geluidloos. De aandrijving gebeurt door een brandstofcel, waarin waterstof wordt omgezet in elektrische energie. Anderzijds wordt elk overschot van de elektrische energie opgeslagen in batterijen. Daardoor verbruikt ze nog minder dan bij klassieke aandrijving op waterstof alleen.

Het hybride voertuig kreeg eerder al concrete belangstelling uit onder meer De Verenigde Staten, Hamburg, Londen en Amsterdam. Vanaf 18 juni zal De Lijn ze als proef voor zes maanden inzetten op het Vlaamse netwerk. "Inmiddels zijn er ook afspraken gemaakt voor demonstraties en evaluaties bij andere vervoersmaatschappijen in binnen- en buitenland", aldus nog Goffin.