Poststaking heeft beperkte gevolgen op krantenbedeling

Print
In veel gemeenten van Limburg is vanmorgen toch de krant uitgereikt. Alleen in Genk, Tongeren, Borgloon, Nieuwerkerken, Hamont-Achel, Houthalen-Helchteren en delen van Heusden-Zolder is er geen krant in de bus gebracht.
Afgelopen nacht werd er niet gewerkt in de sorteercentra voor Vlaanderen: Gent X en Antwerpen X. "Dit betekent dat er ook geen correspondentie is gesorteerd. Eventuele postbodes die toch aan het werk gaan, zullen dan ook minder te verdelen hebben. Eventueel de kranten of wat volume brievenpost dat is blijven liggen", aldus Lieve Van Overbeke van het ACV Openbare Diensten.

In Brussel X is er donderdagnacht wel wat post verdeeld. Daar is de staking verdeeld over twee dagen: sommige personeelsleden verkozen donderdagnacht, andere vrijdagnacht het werk neer te leggen. Wat de postbedeling betreft, wordt de staking in West-Vlaanderen voor 85 à 100 procent gevolgd, aldus Van Overbeke. Eenzelfde cijfer voor Antwerpen en Limburg. In Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen is de actiebereidheid nog groter: 95 à 100 procent.

"De actiebereidheid lijkt enorm hoog", treedt Jef De Doncker van het ACOD bij. "Wij hebben in de eerste plaats zicht op de grote postkantoren. Pas later vandaag sijpelen cijfers binnen over de kleinere gemeenten".