Windows 2000 van dichterbij bekeken

De afgelopen week stond zowat alles in de computersector in het teken van de officiële voorstelling van Windows 2000. Bill Gates himself stelde in San Francisco het langverwachte nieuwe besturingssysteem van Microsoft aan het grote publiek voor. Meteen goed voor één van dé computerevenementen van het jaar. Maar hoe zit het nu precies met Windows 2000? Is het de opvolger van Windows 98 of Windows NT? Is het een degelijk programma? Voor wie is het bedoeld? En wat is er eigenlijk veranderd tegenover vorige Windows versies? Hoeveel kost het programma eigenlijk? Een heleboel vragen, evenveel antwoorden.

BR>

Wat is Windows 2000?

Voor de duidelijkheid: Windows 2000 is niét de opvolger van Windows 98. Het nieuwe besturingssysteem is wél de opvolger van het op de bedrijfswereld gerichte Windows NT 4.0 en is, net als die voorganger, vooral bedoeld voor professionele en zakelijke toepassingen. De Windows 2000-familie bestaat overigens uit verschillende leden. Om te beginnen is er

Windows 2000 Professional

, bedoeld als besturingssysteem voor laptops en bureau-pc's. Daarnaast komen

Windows 2000 Server

en

Windows 2000 Advanced Server

op de markt, respectievelijk voor de netwerkbesturing van afdelingen of kleinere kantoren en voor die van grote bedrijfsnetwerken. Later verschijnt er dan nog

Windows 2000 Datacenter Server

, voor wereldwijde ondernemingen.

Voor wie is Windows 2000 geschikt?

Moeilijke vraag. Voor persoonlijk gebruik is eigenlijk alleen Windows 2000 Professional interessant. De server-versies zijn vooral bedoeld voor netwerken en stellen (te) hoge eisen aan je computer thuis. Wie heeft er immers 512 MB intern geheugen in zijn eigen pc zitten?

Windows 2000 Professional dus. En dan nog maar in bepaalde gevallen. Windows 2000 is dan wel een stuk stabieler en sneller dan Windows 98, het is niet echt bedoeld voor thuisgebruikers. De systeemvereisten zijn immers vrij zwaar: niet iedereen heeft op zijn minst een Pentium 200 MHz, 128 MB intern geheugen en 2 GB harde schijfruimte op overschot. Bovendien is het nieuwe besturingssysteem niet echt geschikt voor games. Reken daarbij nog het dure prijskaartje en het is duidelijk dat Windows 2000 vooral bedoeld is voor de zakelijke gebruiker.

Onze conclusie: ben je geen gamesfanaat, heb je geld genoeg en wil je een snel en stabiel systeem, dan is Windows 2000 zeker interessant. Anders is het interessanter om te wachten op Millennium, de opvolger van Windows 98.

Wat is verbeterd in Windows 2000?

De meeste verbeteringen van het programma zitten onder de motorkap: verbeteringen waarvan je op het eerste gezicht dan ook weinig zal merken. Maar dat er dingen verbeterd zijn, staat buiten kijf. Enkele belangrijke verbeteringen op een rijtje:

Stabiliteit:

Windows 2000 is een stuk stabieler dan zijn voorgangers. Dat wil niet zeggen dat Windows 2000 nooit de geest zal geven, maar het is niet langer zo dat het falen van één programma genoeg is om het hele systeem in de soep te draaien. Windows 2000 draait uitstekend en zonder veel problemen.

Snelheid:

Op exact dezelfde computer blijkt Windows 2000 een stuk sneller dan Windows 98 en minstens even snel als Windows NT 4.0.

Plug and Play:

De Plug and Play-ondersteuning is een stuk beter dan die van Windows 98, ook al omdat Windows nu enkel nog stuurbestanden accepteert van bedrijven die een Microsoft-certificaat hebben. Om zo'n certificaat te krijgen, moet een bedrijf stuurbestanden ontwikkelen die perfect compatibel zijn met Windows 2000. Nadeel hiervan is wel dat van een aantal oudere apparaten of op de consumentenmarkt gerichte apparaten (nog) geen aangepaste stuurbestanden bestaan. Maar daar zou snel verandering in moeten komen. Windows 2000 kan nu bovendien ook overweg met USB- en FireWire-apparaten.

Installatie:

De installatie van Windows 2000 loopt vlekkeloos. Ook handig is dat je bij het installeren van nieuwe hardware veel minder vaak moet herstarten dan bij vorige Windows-versies.

Zelfherstel:

Windows 2000 is gedeeltelijk zelfherstellend. Als er dus iets mis gaat met één of andere systeemfile, zal Windows 2000 het probleem zelf proberen te herstellen dankzij het gloednieuwe

Windows File Protection

.

Netwerken:

Het gebruik van een pc in een netwerk is gemakkelijker dan vroeger. Overal in het programma duiken zogenaamde

wizards

op die helpen bij het tot stand brengen van verbindingen. Verder kun je nu ook via het internet een beveiligde verbinding met een bedrijfsnetwerk maken: het zogenaamde

Virtual Private Networking

.

Mobiliteit:

Windows 2000 ondersteunt geavanceerd energiebeheer, zodat je met de

hibernate-functie

je laptop in een soort slaapstand kan zetten. Start je de machine later weer op, dan zijn alle programma's en documenten die eerder in gebruik waren, binnen enkele minuten weer actief. Het is ook een stuk gemakkelijker om een document waar je op je pc aan bent begonnen, naar je laptop te halen om er thuis of elders verder aan te werken. Wordt de laptop later weer aangesloten op het netwerk of je pc, dan wordt het oorspronkelijke bestand vrijwel automatisch bijgewerkt.

Bestanden kunnen bovendien versleuteld op de harde schijf worden gezet, zodat bij diefstal of verlies buitenstaanders vertrouwelijke informatie niet kunnen lezen.

Hoe goed is Windows 2000?

Voor één keer hoeft Microsoft de wereld niet met dure reclame en marketing te overtuigen dat het een degelijk product op de markt brengt. De meeste commentaren en tests van computerbladen en testlabo's zijn positief. Windows 2000 is beter, sneller en stabieler dan zijn voorgangers.

Wat met mijn oude programma's?

Wel, op dat vlak is er goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de meeste programma's die draaien onder Windows 98 of Windows NT 4.0 dat ook probleemloos zullen doen onder Windows 2000. Het slechte nieuws: programma's die op de achtergrond aan de slag zijn - en dan denken we aan virusscanners, onderhoudsprogramma's en dergelijke - en een aantal netwerk-cliëntprogramma's zorgen voor heel wat meer problemen. Het wordt dus wachten op specifieke Windows 2000-versies van deze programma's. Gelukkig hebben heel wat producenten al beloofd die binnen de kortste keren in de rekken te hebben.

Hoeveel kost Windows 2000?

Windows 2000 is een flinke hap duurder dan de Windows-versies die op dit moment in de rekken liggen. Windows 2000 Professional kost u ongeveer 16.500 frank, als u

Windows 2000 Server

(geschikt voor 5 cliënten) wil , bent u rond de 55.000 frank armer en Windows 2000 Advanced Server ligt in de rekken aan een richtprijs van 180.000 frank. Windows 2000 Datacenter Server komt pas in de loop van het jaar op de markt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer