'Voor het eerst meer Marokkaanse dan Italiaanse migranten'

De Italianen zijn niet langer de grootste groep migranten in ons land. Voor het eerst is de groep Marokkanen groter. Dat zegt socioloog Jan Hertogen. Hij spreekt van "een historisch moment". Hertogen beroept zich voor zijn analyse op cijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de federale overheidsdienst Economie (het vroegere NIS).

Belga

België telde op 1 januari 2006 264.974 Marokkaanse en 262.120 Italiaanse migranten. Het gaat daarbij om zowel vreemdelingen als nieuwe Belgen. Voor het eerst vormen de Italianen daarmee niet meer de grootste groep migranten in ons land. Dat leidt socioloog Jan Hertogen af uit cijfers die hij kreeg aangeleverd door de statistische instanties.

Na de Marokkanen en Italianen vormen de Turken met 159.336 de grootste groep migranten in België. De Fransen (145.556) en Nederlanders (126.447) vormen dan weer de grootste Europese migrantengroepen, na de Italianen. In totaal telt Hertogen 1.569.909 migranten.

Bij de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie reageert men eerder terughoudend op het bericht van Hertogen.

"De cijfers die Hertogen gebruikt kloppen grosso modo, maar zijn niet de volledig officiële cijfers. Zo heeft hij de naturalisaties opgeteld zonder bijvoorbeeld rekening te houden met de overlijdens of met de mensen die opnieuw geëmigreerd zijn", luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer