Herman van Molle brengt verse zalm naar de hoofdstad van de maffia

GENK - «Ik geloof niet dat ik iets verkeerds heb gezegd, maar mag ik toch vragen om een beetje voorzichtig te zijn met wat u schrijft? Mijn vader en mijn nonkels zouden hier bijvoorbeeld geen woord over zeggen. Daar werd niet over gesproken. Volgens hen bestond dat zelfs niet, hoewel iedereen goed genoeg wist dat het er wél was.»

Jaak VANDYCK

BR>

De man die zich een tikje ongerust maakt, is de 53-jarige Vince Briganti. Hij heeft het over de maffia. U kent Briganti als oud-voetballer van Winterslag, waar hij ook negen jaar de adjunct was van trainer Waseige. Toen Waseige vorig jaar bondscoach werd, vroeg hij Briganti als assistent. Voor het vak is Briganti onderwijzer in Genk-Termien. Hij is ook nog leraar voetbal bij het Bloso.

Vanavond ziet u de laatste aflevering van 'Zalm voor Corleone'. Herman Van Molle bereikt het Siciliaanse stadje Corleone, hopelijk met een nog voldoende verse Noorse zalm, want dat was de voorwaarde om de hand te krijgen van de beeldschone Fortunata, de dochter van de lichtjes aangebrande zakenman Don Da Parta.

En wat heeft Briganti daarmee te maken? Simpel: zijn roots liggen voor de helft in Corleone.

Godfather

«Ik ben geboren in Terni, in Umbrië, 90 km boven Rome,» zegt Vince Briganti. «Mijn moeder was van daar; mijn vader van Corleone. Vader is in 1951 in België in de mijnen komen werken. Een jaar later kwam moeder na met de kinderen. Ik was toen vijf jaar. Ik zie ons nog in het station van Genk aankomen.»

«De familie langs vaderskant woonde in Corleone. Nu is dat een stadje met elfduizend inwoners en in de buitenwijken nogal wat nieuwbouw; indertijd was het niet veel meer dan een groot boerendorp. Het historisch centrum, met zijn kleine straatjes tegen de berg, ziet er nog altijd uit zoals vijftig jaar geleden. De mensen leven van de opbrengst van het land. Industrie en toerisme zijn te verwaarlozen. Logisch, Corleone ligt midden op Sicilië. Naar Palermo is het een 55 km lange bergweg, de ene bocht na de andere.»

Corleone dankt zijn bekendheid als rovershol aan de film 'The Godfather', naar de gelijknamige roman van Mario Puzzo. Marlon Brando speelt

Don Corleone

.

«Ik zou niet weten waarom Puzzo die naam heeft gekozen,» zegt Vice Briganti. «Waarschijnlijk is het louter toeval. Maar Corleone is er wel in heel de wereld bekend door geworden.»

Waar ligt de grens tussen mythe en realiteit? Hoe reëel is de maffia aanwezig?

«De gewone man heeft er eigenlijk weinig mee te maken. Wie zijn neus niet steekt in zaken die hem niet aangaan, laten ze gerust,» weet Vince Briganti. «Maar ook als je niks ziet, is de maffia wel degelijk aanwezig. Er gebeurt niks zonder haar akkoord. Ze is het echte bestuur van Sicilië.»

Robin Hood

Hoe is die maffia eigenlijk ontstaan?

«De eilanden, zowel Sicilië als Sardinië, hebben een mentaliteit die compleet anders is dan op het Italiaanse vasteland,» legt Vince Briganti uit. «Doorheen de eeuwen zijn de eilandbewoners overheerst door andere volkeren: Feniciërs, Grieken, Noormannen, Sarazenen, noem maar op. Dat heeft hen gemaakt tot plantrekkers die hun zaakjes onder mekaar regelen.»

«Aanvankelijk was de maffia een soort van verweersysteem. De maffiosi speelden Robin Hood. Ze hielpen de arme boerenbevolking, die in ruil natuurlijk iets terug moest doen. Dat ging steeds verder en op de duur is het uit de hand gelopen. Lange tijd was het een min of meer feodaal stelsel met almachtige grootgrondbezitters en hereboeren die het hele leven regelden. Ik herinner me dat ik als 15-, 16-jarige ginder met vakantie was en dat op de markt van Palermo op een morgen vijf mensen werden vermoord. Dat had te maken met de ontvoering van een dochter van één van die hereboeren.»

«Wat je toen toch nog had, was een bepaalde erecode. Dat is grotendeels teloor gegaan in de jaren zeventig. De drugs hebben het groot geldgewin en de harde criminaliteit erin gebracht.»

Hebben de schone handen-acties van het gerecht resultaat gehad?

«Die hebben iets veranderd, maar niet veel,» meent Vince Briganti. «Ik zou zelfs zeggen: integendeel. De maffia zit nu overal, ook in Brussel en in Antwerpen.»

'Zalm voor Corleone', Canvas, 22.30 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer