Test-Aankoop helpt bij keuze van woonkrediet

HASSELT - Naar aanleiding van de bouwbeurs Batibouw zullen talrijke bouwers en verbouwers willen profiteren van de goedkopere woonkredieten. De verbruikersorganisatie Test-Aankoop wil de consumenten waarschuwen voor enkele addertjes onder het gras en heeft daarom een lijst met nuttige tips opgesteld.

Kurt MEERS

BR>

Veranderlijke of vaste rente?

Test-Aankoop merkt op dat een lening met hetzelfde basispercentage verschillend kan zijn naargelang u kiest voor een vaste of veranderlijke rente. Bij een vaste rentevoet ligt het te betalen bedrag vast voor de volledige periode van de afbetaling. Bij een veranderlijke rente loopt u het risico na verloop van tijd meer (of minder) te betalen. Bij dezelfde kredietverstrekker zal de intrestvoet van de veranderlijke rente altijd lager zijn dan bij de vaste.

Schommelingsmarge?

Wie kiest voor een veranderlijke rentevoet moet goed kijken naar het maximumpercentage dat de rente kan stijgen. De basis is immers bij vele banken gelijk, maar het plafond niet, waardoor u dus meer risico kan lopen.

Verlengde looptijd?

Sommige kredietinstellingen bieden twee mogelijkheden als de interestvoet stijgt nadat u voor een veranderlijke rente gekozen heeft. Ofwel betaalt u het verhoogde tarief, ofwel verlengt u de looptijd van uw afbetalingen en betaalt u gewoon het oorspronkelijke tarief.

Verplichte verzekering?

Vele kredietinstellingen willen u door middel van hun woonleningen strikken als nieuwe klant en bieden extra kortingen als u ook andere producten (spaarrekening, autoverzekering,...) afsluit. Het loont de moeite om ook de prijzen van die andere producten grondig te vergelijken, want het totaalpakket kan soms duurder uitvallen.

Welk terugbetalingsplan?

Klanten hebben ook de keuze om in vaste of variabele schijven terug te betalen. In het eerste geval betaalt u, los van de renteschommelingen, een vast bedrag over de hele looptijd. U kan ook kiezen voor een

degressieve

interestvoet, waarbij de maandelijkse aflossingen afnemen naarmate de jaren toenemen. Sommige kredietinstellingen hebben ook formules waarbij beide mogelijkheden gecombineerd worden.

Test-Aankoop raadt aan om alle mogelijke opties op voorhand goed te bestuderen. De verbruikersunie heeft als hulpmiddel een website geopend, waarop de leden zelf een aflossingstabel kunnen simuleren (

http://www.test-aankoop.be

). De organisatie stelt tijdens Batibouw ook een telefoonpanel ter beschikking om op alle vragen over de hypotheekkredieten te antwoorden: 02/542.33.44 (van maandag tot vrijdag van 9.30 tot 16 uur). Deze tips zijn ook te lezen in het het Test-Aankoopmagazine Budget & Recht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer