Dana Winner staat versteld van haar prestaties in Zuid-Afrika

SUN CITY - Elke dag om zeven uur uit de veren, interviews geven aan massa's journalisten, tijd vrijmaken voor de 36 overgevlogen Vlaamse fans, uren repeteren en twee concerten geven in Superbowl. Dana Winner kan haar verblijf in het Zuid-Afrikaanse Sun City slechts met drie woorden omschrijven: werk, druk en vermoeiend. «Maar het heeft de moeite geloond,» blikt Dana terug. Een statement dat beaamt wordt door haar manager Deon Prinsloo, haar fans, muzikanten en Irving Schlosberg, manager director van EMI Zuid-Africa.

Annemie RAMAEKERS

BR>

De ster

«Wilfried, Chinouk en ikzelf zullen woensdag als een gelukkig gezinnetje naar België terugkeren,» straalt Dana. «We hebben ons doel bereikt. Je hebt het aan de reacties van het publiek kunnen horen. Ze accepteren me, dat is ongelooflijk, want hiervoor was ik heel bang.» De gigantische opkomst van het publiek - 6.000 mensen zaterdagavond, 1.700 zondagnamiddag - en reacties als 'Dana is the best', 'Dana for president' zijn het bewijs dat de optredens van de Limburgse blondine gesmaakt werden.

«Waar ik zaterdag met stress op het podium stond, was ik zondag redelijk ontspannen. Ik had meer vertrouwen in mezelf. Mijn stem was beter, het ging ook vlotter met mijn bindteksten. Het klopt dat Zuid-Afrikanen gereserveerde concertgangers zijn. Maar Limburgers zijn dat ook. Pas als ze een pintje op hebben, gaan ze uit de bol.» Dana Winner heeft nochtans geen reden om te klagen. Naarmate haar show in Superbowl vorderde kreeg ze meerdere malen een staande ovatie. «Op dat moment dacht ik 'dit is wat ik wil'.» En met een beetje geluk krijgt Dana dit jaar nog véél meer, want afgelopen weekend hebben al heel wat concerttourpromotors contact opgenomen met haar man Wilfried Van Baelen. «Er zijn plannen om een tournee te doen doorheen gans Zuid-Afrika. Het wanneer, hoe en wat staat nog niet vast.» Hetgeen wel reeds geboekt staat, is een promotietour in Dubai - 'Yours Forever' wordt er eind april uitgebracht - en een nieuwe tournee in Vlaanderen. «Aanstaande zondag, 27 februari, wordt het startschot gegeven in het cultureel centrum van Roeselare. Op moederdag, 14 mei, sta ik in het cultureel centrum van Hasselt.»

De manager

In Sun City, het Las Vegas van Zuidelijk Afrika, wordt alleen in superlatieven gedacht en gedaan. Casino's, frivole shows, kobaltblauwe zwembaden, palmeneilandjes, grotten, dierentuinen en golfterreinen vormen samen het amusementencomplex dat in 1977 werd gebouwd door de grootste hotelhouder van Zuid-Afrika, Sol Kerzner.

Sun City is geen stad, maar bestaat uit vijf luxehotels en vakantieverblijven, die gelegen zijn in een kunstmatig tot leven gewekt woestijngebied. Het aangelegd oerwoud van 25 hectare telt meer dan 1,6 miljoen aangevoerde bomen en planten.

De Zuid-Afrikaan Deon Prinsloo, Dana's manager sinds januari '99, heeft jarenlang gewerkt in Sun City als PR-manager. Hij woont momenteel in Zolder.

«Ik ben zeer emotioneel geweest toen ik afscheid moest nemen van mijn familie, vrienden en Sun City,» zegt Deon. «Ik vreesde ervoor dat ik iedereen in een mum van tijd zou verliezen. Maar zaterdag waren ze er allemaal. Mijn moeder heeft tien uur moeten reizen om Dana's concert te kunnen bijwonen. Dat moet me wel iets.»

Deon Prinsloo is zeer trots op Dana Winner. «Ik ben onder de indruk van haar prestaties hier in Zuid-Afrika. Ze is hier ontvangen als een wereldster, heeft mogen logeren in de luxesuite (180.000 frank/nacht) van het Palace Hotel, dé suite waarin Tina Turner een maand gewoond heeft, en heeft zowat alle boekjes en blaadjes gehaald. Ik zie veel gelukkige mensen rondom mij. Ik ben er één van.»

De fans

Fantastisch, geweldig, schitterend en formidabel chique, kort samengevat zijn dat de woorden die de 36 overgevlogen Vlaamse fans plakken op de concerten van hun idool, concerten die ze dankzij hun reisbureau De Reisshop gratis hebben mogen bijwonen.

«Het was ronduit prachtig,» zegt Jessy Clerckx uit Hasselt. «Alleen spijtig dat Dana dat Afrikaans volk niet meteen meekreeg. Zijn die mensen altijd zo stijf? Soit, het heeft ons groepje alleszins niet belet recht te staan, te zwaaien en te dansen. Uiteindelijk stond de hele zaal op zijn kop.»

Irma Jacobs uit Alken, het schattig omaatje onder de fans, vond dat Dana er stralend uitzag. «Die witte jurk had ze ook aan in Vorst Nationaal. Het staat haar beeldig. Dana heeft op zeer korte tijd - Chinouk werd zes maanden geleden geboren - terug een

schone lijn

gekregen.» Antwerpenaar August Matthys, een actieve man op hogere leeftijd, was na het optreden hees van het zingen. «Ik heb alle liedjes in het Nederlands meegezongen, ook al heeft Dana de meesten in het Engels gezongen. En Dana heeft mijn hartewens vervuld. Ze heeft 'Wonderlijke liefde' gezongen. Ik ga haar hiervoor bedanken.» 'Sproetjies', een Zuid-Afrikaanse traditional, werd door de Vlaamse fans uitgeroepen tot leukste liedje. «Dat nummer zou in België ook succes hebben,» zegt Noel Ballieu uit St-Andries Brugge, zes jaar fan van Dana. «We hebben een aangename mix van anderstalige liedjes gekregen,» wil Anne-Marie Verbeke uit Brugge er nog aan toevoegen. «Dana zingt fantastisch, ze steekt nooit tegen.»

De muzikanten

Voor de concerten in Superbowl heeft Dana Winner zestien beroepsmuzikanten, haar vast orkest, uit Vlaanderen laten overkomen naar Sun City. De enige vreemde eend in de bijt in Zuid-Afrika was Marc Van Puyenbroeck uit Antwerpen. De bassist had nooit eerder voor Dana gewerkt. «Ik heb de partituren vijf dagen voor het concert gekregen,» lacht hij. «Eerlijk gezegd kende ik haar muziek niet, maar ik heb de cd een paar keer beluisterd en het leek me geen probleem. Dana zingt goed gearrangeerde nummers. De liedjes bevatten moeilijke structuren, maar zijn zodanig goed uitgeschreven dat ik mijn partituren makkelijk kan lezen.»

Wilfried Van Baelen, Dana's echtgenoot, is de muzikale leider van het concert. «Wilfried is een gemakkelijke mens,» zegt percussionist Frank Michiels. «Hij is wél een perfectionist, maar dat zijn we in feite allemaal. Iedereen beschouwt hem als een collega, niet als baas. We hebben ook redelijk wat contact met Dana. Waar sommige artiesten pas twee minuten voor het optreden toekomen, zal Dana altijd eerst goedendag komen zeggen. Ons team is in feite een klein familiebedrijfje.»

Ondanks de twee grote shows hebben de muzikanten niet het gevoel gehad dat ze in Zuid-Afrika hebben moeten werken. «Donderdag hebben we enkel de gehuurde instrumenten afgestemd,» zegt gitarist Peter Verbraken. «Vrijdag zijn we op safaritocht geweest en hebben we het ganse repertoire helemaal doorgespeeld, zaterdagavond en zondagmiddag hebben we een concert gedaan en voor de rest ... in de zon liggen hé!»

EMI Zuid-Afrika

Zuid-Afrika telt nauwelijks artiesten die met Dana Winner concureren. Enkel Steve Hofmeyr, de zanger die haar in '98 inviteerde voor een duet in Pretoria's State Theatre, maakt dezelfde

middle of the road

-muziek.

«De mensen die haar cd's hier kopen zijn voornamelijk vrouwen van boven de dertig,» zegt Naomi, marketing manager van EMI SA. «Zeventig procent is Zuid-Afrikaans, dertig procent is Engels. Dana wordt geliefd omdat ze iedereen hier als gelijke beschouwd. Ze geeft iedereen een goed gevoel.»

Vlak voor haar eerste concert zaterdagavond mocht Dana een platinaplaat in ontvangst nemen voor 'In Love With You' (65.000 stuks verkocht) en een gouden plaat voor 'Yours Forever' (45.000). Met tranen in de ogen nam ze de prijzen aan van EMI-manager director Irving Schlosberg. «Dana kan hier echt een superster worden,» zegt hij. «De speciale magie in haar stem, de goede arrangementen en professionele productie hebben tot een perfecte formule geleid.» EMI SA heeft Wilfried Van Baelen daarenboven aangeraden om contact op te nemen met EMI Nieuw-Zeeland en Australië, omdat 300.000 Zuid-Afrikanen sinds de afschaffing van de apartheid naar die landen geëmigreerd zijn.

Dierenvriend Dana

Donderdagnamiddag heeft Dana Winner een bezoek gebracht aan 'Animal Farm', een soort kinderboerderij in Sun City waar niet geitjes, konijntjes en bokjes menig kinderhartjes stelen, maar tropische dieren als welpjes, krokodillen, uilen, chita's, schildpadden en haviken. De dieren die er gevangen zitten zijn óf verstoten door hun moeder óf ziek. Als hun tijd rijp is, worden ze na enige tijd opnieuw losgelaten in de wildernis. «Ze wilden die drie leeuwtjes eerst naar mijn suite brengen,» lacht Dana. «Maar omdat ze nog geen injectie gekregen hadden, ze zijn nog maar vijf weken oud, is dat feest niet doorgegaan. Het waren schatjes, ik heb ze geknuffeld en met de fles gevoederd.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer