Braziliaanse spits Valdo acht zich klaar voor debuut bij STVV

SINT-TRUIDEN -

Slechts één wedstrijd met de invallers in Anderlecht had Genival Oliveira nodig om de technische staf van STVV te bekoren. Vorige vrijdag tekende 'Valdo' een contract voor de resterende duur van de competitie met uiteraard een mogelijkheid tot aankoop. Heeft de Haspengouwse club een witte raaf ontdekt? De komende maanden brengen hierover zeker klaarheid. Eén ding is zeker, de 25-jarige Braziliaanse spits heeft zelfvertrouwen te koop en wil het in Europa maken. Zijn verblijf in Zwitserland bij de amateurclub Zug, was slechts een tussenstap, meer niet.

Marc CLERINX

BR>

«Net zoals zovele Braziliaanse jongeren droomde ik ook van een voetbalcarrière bij een Europese eerste divisie-club,» aldus Valdo, die ondertussen een aardig mondje Duits spreekt. «Mijn Braziliaanse manager had een tip gekregen van een Zwitserse collega. Een club uit de 1ste Liga zou interesse hebben in mij. Welnu, wij dachten dat de 1ste Liga in Zwitserland de hoogste divisie was. Toen ik vorig jaar in februari in Zug toekwam, bleek dat het eigenlijk om een derde divisieclub ging. Teleurstelling alom, in Zwitserland heb je immers ook nog Nationalliga A en B. Ik kwam er in een competitie terecht die echt niets voor mij was. Alle ballen suisden over mijn hoofd en de klemtoon werd gelegd op de fysische contacten. Ik scoorde wel zeventien keer, maar liet mijn manager Herzog weten dat ik er weg wilde. Hij gaf me de raad wat te wachten tot er een Zwitserse club uit de Nationalliga A belangstelling zou krijgen. Ik wilde echter niet meer blijven en zo bracht Herzog mij in contact met de Belgische manager Bertrand. Die liet me meteen overkomen om een oefenwedstrijd te spelen met Sint-Truiden. Ik speelde behoorlijk en de club bood me een overeenkomst aan.»

In zijn jeugd kwam Valdo uit voor Alagoas, een stad in het noordwesten van Brazilië. Al snel bleek dat hij de middelmaat ontsteeg en zo kwam hij terecht bij Novohorizontino, één van de vele profclubs in Sao Paulo. De lokroep naar Europa kon Valdo echter niet weerstaan. «Ik ben hier nog maar veertien dagen maar het leven bevalt me hier veel beter dan in Zwitserland. Het is ook een stuk goedkoper. Ook op het veld merk ik veel verschil. Het is voor mij makkelijker omdat het voetbal meer technisch is. Het enige, waar ik last van heb, is de koude.»

«Wat me meteen opviel hier bij STVV, was de groepsgeest. Dat was bij mijn vorige clubs wel eens anders. En ik heb met Isaias een landgenoot bij de club, wat ook altijd aangenaam is. Hij is een goede collega, die me wegwijs maakt in België.»

«Ik hunker er naar om mij in de komende wedstrijden te kunnen bewijzen. Wat voor type spits ik ben? In Brazilië speelde ik altijd met het nummer negen. Hoewel ik rechtsvoetig ben, heb ik ook met mijn linkervoet reeds heel wat doelpunten gemaakt. Vergis je niet, ik kom van een tweede divisie-club in Sao Paulo, maar je kan dat niveau best vergelijken met de Belgische eerste klasse. Het is afwachten wanneer de trainer me gereed acht voor het grote werk. Ik ben klaar voor mijn debuut en wil de club met enkele doelpunten van degradatiezorgen bevrijden.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer