Mijnsite opgenomen in prestigieuze Europese erfgoedroute

Print
Beringen speelt weer Europees. Niet meer met de mijnploeg in de Beker der Jaarbeurssteden, maar wel met het mijnerfgoed in de Europese Route van het Industrieel Erfgoed, kortweg ERIH.
BR>
Samen met de Henegouwse mijnsite Bois-du-Luc, nu een ecomuseum, is de mijnsite van Beringen als enig Vlaamse ankerpunt opgenomen in de prestigieuze ERIH-route (www. erih.net).

Gedeputeerde van Cultuur Gilbert Van Baelen heeft het label voor Beringen gisteren ontvangen tijdens een plechtigheid in Bois-du-Luc. “Dit label zet Beringen letterlijk en figuurlijk op de kaart als belangwekkend Europees industrieel erfgoed,” aldus Van Baelen.

Beringen wordt nu opgenomen in een netwerk van 65 ankerpunten in 10 landen. De mijn van ‘Beeringen-Courcel’ kreeg een concessie in 1906, is in 1922 opgestart en in 1989 gesloten. Nadien werden alle gebouwen in Beringen beschermd en zijn er allerlei plannen gesmeed om een modern mijnmuseum op te richten. De provincie engageert zich voor het museum, terwijl privé-ontwikkelaars elders op de site woningen, kantoren, winkels en een zwembad willen bouwen.

Wie de mijnsite wil bezoeken, kan terecht in het Vlaams Mijnmuseum. Reserveren via Toerisme Beringen, tel 011 42 15 52 of www.toerismeberingen.be.