Destabiliseert Brugge de competitie in zoektocht naar nieuwe trainer?

Voor de topclubs is Westerlo groot wild. Eerst verloor het Jochen Janssen aan Club Brugge, vervolgens lokte Genk trainer Heyligen weg, tijdens de winterstop werden Mitrovic en Brogno door datzelfde Genk aan de mouw getrokken en nu stond Jan Ceulemans weer op het Brugse verlanglijstje. En allemaal hadden ze nog een contract bij de Kempense club. Kan dit nog? Worden clubs gedestabiliseerd? Staat de geloofwaardigheid van de competitie op het spel? We vroegen het aan enkele rechtstreeks betrokkenen.

Luc MARTENS

BR>

Herman Wijnants: «Tegen alle afspraken»

Zondag was Herman Wijnants nog furieus. Club Brugge had Jan Ceulemans een voorstel gedaan zonder Westerlo daarvan in te lichten en dat zinde de manager van Westerlo duidelijk niet. «Tegen alle afspraken in», sakkerde Wijnants en vervloekte de Brugse handelwijze. Dat deed hij ook gisteren nog, al lijkt de interesse van Club Brugge voor Jan Ceulemans verdwenen.

«Michel Van Maele, voorzitter van Club Brugge, heeft blijkbaar

cavalier seul

gespeeld. Directeur Antoine Vanhove wist helemaal van niets. Hij betreurt wat Van Maele heeft gedaan en heeft zich intussen al geëxcuseerd. Dat verbaast mij niets. Ik ken Vanhove als een correcte bestuurder. Blijkbaar is er maar één man die zich van al de afspraken tussen de profclubs niets aantrekt: Michel Van Maele. Die doet maar op.»

Van frustraties is er bij Herman Wijnants nochtans geen sprake. «Stel dat Ceulemans toch naar Club was gegaan. Moet ik dan beginnen roepen en tieren? Nee toch. Ik ben daar nuchter in. Als een topclub hier aanklopt en Ceulemans écht wil, kunnen we hem toch niet tegenhouden. Westerlo kan nu éénmaal niet concurreren met de top in België. Daarvoor zijn we voorlopig nog te klein. Plezant of niet plezant, je moet dat onder ogen durven zien. Anderlecht, Club en Genk ervaren trouwens hetzelfde op Europees niveau. Als een internationale topclub interesse heeft voor één van hun spelers, moeten ze hem ook laten gaan.»

Michel Louwagie: «Dit is onaanvaardbaar»

Club Brugge praatte vorige week al met Trond Sollied, de trainer van AA Gent.

«Ongehoord,» brieste manager Louwagie, «en dat terwijl Michel Vanhove voor een paar weken nog moord en brand schreeuwde toen Standard achter onze rug door met Trond Sollied onderhandelde. Sollied staat bij AA Gent nog onder contract, dus had Club eerst aan ons de toelating moeten vragen om met Sollied te praten. Ik vraag me trouwens af waar Club Brugge mee bezig is. De twee volgende competitiematchen spelen ze tegen Westerlo en Gent en uitgerekend met de trainers van die twee clubs wordt er gesproken. Is het de bedoeling die ploegen en de competitie te destabiliseren?»

Het woord competitievervalsing neemt Louwagie net niet in de mond. «Wat Club nu doet is gewoon onaanvaardbaar. Dit wordt een zaak voor de Profliga. Je moet eerst met de club praten voor je een speler of een trainer benadert. Al maak ik me niet te veel begoochelingen. Ethiek bestaat niet meer in de sport. Dan moet de Profliga maar een boeteclausule voorzien voor iedereen die de regels aan zijn laars lapt, al de rest is toch niet meer geldig.»

Geert Sustronck: «En de supporters?»

Uiteraard werd ook de naam van Henk Houwaart vorige week aan Club Brugge gekoppeld. «Henk heeft me gezegd dat hij niet benaderd werd door Club Brugge,» zegt Geert Sustronck de voorzitter van Harelbeke. «Dat neemt niet weg dat ik mijn bedenkingen heb bij al die tussentijdse transfers. Die ondermijnen de stabiliteit van de clubs en dat is niet goed voor de competitie. Hoe lang gaan de supporters dit nog pikken? De voetbalcompetitie gaat aan geloofwaardigheid verliezen.»

Sustronck pleit voor Europese maatregelen. «Door het arrest-Bosman zijn voetballers gelijkgesteld met gewone werknemers. Contracten van trainers en spelers kunnen dus verbroken worden als daarvoor de overeengekomen schadevergoedingen worden betaald. Daarmee ga je dan wel voorbij aan het specifieke karakter van het voetbal. Je zit met het competitie-element. En die competitie moet beschermd worden. Er zouden Europese richtlijnen moeten komen die de tussentijdse transfers aan banden leggen. Als dat niet kan, zijn wij gedoemd om deze onfrisse praktijken te blijven ondergaan.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer