Herman Wijnants, manager van Westerlo, tevreden dat Jan Ceulemans niet naar Club Brugge gaat

WESTERLO -

In Het Kuipke haalt iedereen opgelucht adem. Jan Ceulemans wordt geen trainer van Club Brugge, hij blijft in Westerlo. Het tumult van de voorbije dagen was blijkbaar voorbarig. Gisterenmiddag liet Club Brugge aan Herman Wijnants, de manager van Westerlo, weten dat het de piste-Ceulemans liet varen. Wijnants: "We hebben nooit gepanikeerd. Ik heb mij alleen doodgeërgerd aan de manier waarop ze Jan gecontacteerd hebben. Die

Van Maele

weet blijkbaar niet wat beleefdheid is."

Wim Vos

BR>Zondag was Herman Wijnants nog furieus. Club Brugge had Jan Ceulemans een voorstel gedaan zonder Westerlo daarvan in te lichten en dat zinde de manager van Westerlo duidelijk niet. "Tegen alle afspraken in", sakkerde Wijnants en vervloekte de Brugse handelwijze. Dat doet hij ook vandaag nog, al is de interesse van Club Brugge voor Jan Ceulemans inmiddels verdwenen.

Herman Wijnants: "Ik begreep er niets van. Twee weken geleden had ik Antoine Vanhove, de directeur van Club, nog gezien. Om te

zwanzen

had ik hem gevraagd of hij toch niet van plan was om Jan bij ons weg te pikken.

Helemaal niet

, was het antwoord,

Jan ligt bij jullie nog onder contract. En een trainer weghalen bij een andere club, daar begin ik niet aan.

Kan je je voorstellen hoe groot mijn verbazing was toen ik zaterdag plots vernam dat Club Brugge Jan toch gecontacteerd had."

"

Enfin

, intussen blijkt dat de voorzitter van Club Brugge, Michel Van Maele,

cavalier seul

heeft gespeeld. Vanhove wist helemaal van niets. Hij betreurt wat Van Maele heeft gedaan en heeft zich intussen al herhaaldelijk geëxcuseerd. Dat verbaast mij niets. Ik ken Vanhove als een correcte bestuurder. Toen Club vorig seizoen belangstelling had voor Jochen Janssen heeft hij, geheel volgens afspraak, toestemming gevraagd om met hem te mogen spreken. Net zoals hij dat enkele weken geleden met Toni Brogno heeft gedaan. Blijkbaar is er maar één man die zich van al die afspraken niets aantrekt: Michel Van Maele. Die doet maar op. Hij heeft zelfs niet de beleefdheid getoond om Jan zelf te vertellen dat Club intussen reeds zijn oog heeft laten vallen op een andere kandidaat-trainer. Triestig, vind ik dat. Heb je gehoord hoe hij René Verheyen verplicht heeft om een vervanging door te voeren? Ik vraag mij af waarom Club nog naar een trainer zoekt. Van Maele zou het beter zelf doen."

Hij zegt het rustig. Van frustraties is geen sprake, beklemtoont Wijnants. "Stel dat Ceulemans toch naar Club was gegaan. Moet ik dan beginnen roepen en tieren? Nee toch. Ik ben daar nuchter in. In dit geval is er bliljkbaar nooit echt onderhandeld. Maar als een topclub hier aanklopt en Ceulemans écht wil, kunnen we hem toch niet tegenhouden. Daarom hebben we ook niet moeilijk gedaan. Jochen Janssen hebben we destijds ook niets in de weg gelegd, net zoals iedereen weet dat Toni Brogno hier straks zal vertrekken. Of hij naar Anderlecht of Club Brugge gaat, doet er zelfs niet toe. Westerlo kan nu eenmaal niet concurreren met de top in België. Daarvoor zijn we voorlopig nog te klein. Plezant of niet plezant, je moet dat onder ogen durven te zien. Anderlecht, Club en Genk ervaren trouwens hetzelfde op Europees niveau. Als een internationale topclub interesse heeft voor één van hun spelers, moeten ze hem ook laten gaan."

"Weet je, eigenlijk is dit een groot compliment aan het adres van Westerlo. Janssen, Heyligen, Mitrovic, Brogno, nu weer Ceulemans... Het feit dat de topclubs hen willen, bewijst dat Westerlo nog niet zo slecht bezig is, dat we hier in het recente verleden enkele goede keuzes hebben gemaakt. Wij zijn misschien wel klein, onze structuur is blijkbaar professioneler dan die van enkele zogenaamde topclubs. Die zouden beter een voorbeeld nemen aan onze aanpak, het zou misschien voorkomen dat bepaalde individuën hun laars lappen aan alle afspraken en de meest elementaire beleefdheidsregels met voeten treden. U weet wel wie ik bedoel."

Jan Ceulemans: "Ik ben niet ontgoocheld"

WESTERLO -

Jan Ceulemans blijft dus in Westerlo. Gisterenavond had hij nog steeds niets gehoord van Club Brugge, maar via Herman Wijnants had hij toen al vernomen dat Club een andere trainer voor ogen had. "Antoine Vanhove heeft dat aan Wijnants laten weten", aldus Ceulemans. "Het verwondert mij niet. Sinds vrijdag heb ik niets meer gehoord van Club. Ook geen telefoontje, nee, al was dat wel zo afgesproken. Ik kan bijgevolg niet anders besluiten dan dat ik niet langer in de running ben bij Club Brugge."

Ontgoocheld is Ceulemans niet. "Helemaal niet. Ik geef graag toe dat ik gecharmeerd was door de interesse van Club, maar ik ben ook graag in Westerlo. Ik kan de mensen van Westerlo trouwens alleen maar dankbaar zijn voor de manier waarop ze met de hele zaak zijn omgesprongen. Ze hebben mij geen strobreed in de weg gelegd.

Chapeau.

"

Over de manier waarop Club Brugge hem behandeld had, deed Ceulemans liever geen uitspraken. "Het heeft geen zin daar dieper op in te gaan. Ik ben niet rancuneus, nee. Misschien was dat anders geweest als er echte onderhandelingen hadden plaatsgevonden. Maar zover zijn we nooit geraakt. Wat telt, is dat ik in Westerlo blijf. De rest is bijzaak."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer