Robert Waseige: "Ik heb Boffin geen basisplaats beloofd"

BRUSSEL -

Gisteren is bondscoach Robert Waseige niet meer geconfronteerd met

afzeggers

in de aanloop naar de oefeninterland van woensdag tegen Portugal. Ronny Gaspercic (zondagavond nog in actie met Extremadura) en Marc Wilmots (medisch onderzoek zoontje) sloten pas in de namiddag aan bij de groep.

S.T./Y.T.

BR>De bondscoach toonde zich tevreden over de eerste trainingsdag van de Rode Duivels in 2000. "Ik vond het een goede start van de voorbereiding op EURO 2000", aldus de Luikenaar. "Het weekeinde was nochtans slecht gestart. Emile Mpenza blesseerde zich vrijdag bij Schalke en andere internationals sukkelden met spierprobleempjes. Uiteindelijk moest alleen Emile afhaken. Zaterdag stelde de dokter een ontsteking in de kniepees vast. We besloten hem niet op te roepen, het zou dom zijn hem voor een vriendschappelijke interland klaar te stomen met injecties.

Ik maak er geen probleem van, tijdens een voorbereidingsperiode moet een bondscoach altijd blessures incalculeren. Al is de vervanging van Emile niet evident. Hij heeft een aparte stijl. Ik zie niet meteen iemand die over zijn specifieke kwaliteiten beschikt. Goossens is een waardige vervanger maar wel een ander type."

De Luikse spits zal niet aan de aftrap verschijnen. "Het aanvalsduo Strupar-De Bilde is een goede formule", liet Waseige al even in zijn kaarten kijken. "Ik heb er geen problemen mee dat hun Engelse werkgevers in degradatienood verkeren. Ik kan de sportieve situatie van Derby en Sheffield toch niet veranderen? Neem nu een mentaal gezonde jongen als Jacky Peeters. Zijn club Bielefeld heeft tien keer na elkaar verloren, maar ik ben ervan overtuigd dat die reeks op Jacky een positieve uitwerking heeft: de Rode Duivels zullen voor hem een verademing betekenen."

"Sommigen hadden blijkbaar ook begrepen dat ik Boffin een basisplaats beloofd had. Dat is niet waar. De reden voor zijn oproeping is dat ik Danny het signaal wil geven dat hij bij de groep hoort. Normaal gezien start hij tegen Portugal niet in de basis." Dat is wel het geval voor Gert Verheyen, die op rechts de voorkeur krijgt op Mbo Mpenza. "Gert is de beste kandidaat voor die positie, maar dat betekent niet dat die volgorde nu al vaststaat voor EURO 2000."

Tenslotte waarschuwde de bondscoach voor de sterkte van de tegenstander. "Portugal komt met zijn grote sterren naar België. Het wordt een heel interessante test."

Officieel maakte Robert Waseige zijn ploeg dus nog niet bekend, maar de avondtraining liet geen ruimte voor twijfels. Joos Valgaeren start voor het eerst in de basis, ten nadele van Jacky Peeters.

De ploeg:

De Wilde, Léonard, Staelens, Valgaeren, Genaux,

Vanderhaeghe, Wilmots, Goor, Verheyen,

Strupar, De Bilde

(Gaspercic, Van Meir, Peeters, Clement,

Tanghe, Boffin, Mbo Mpenza, Goossens, Brogno).

Michael Goossens: Ik heb niets te eisen"

BRUSSEL -

"Deze selectie bewijst mijn gelijk om naar Standard terug te keren", aldus Michael Goossens, die de geblesseerde Emile Mpenza vervangt in de kern. "Ik keerde terug naar Luik omdat ik wist dat ik in onze competitie meer kans zou maken op een uitnodiging voor de nationale ploeg. Dat het al zo snel zou gebeuren, dat had ik nooit durven dromen. Zeker niet omdat België over een geweldig aanvallend potentieel beschikt. De concurrentie voorin is enorm, maar dat is een positieve ontwikkeling voor het Belgisch voetbal. Daarom heb ik er geen enkel probleem mee dat ik op de bank begin. Ik heb helemaal niets te eisen, ik ben al blij dat ik erbij hoor. Vooral omdat de

ambiance

me aanstaat. De positieve sfeer die in de groep heerst, is echt opvallend. Het is aangenaam in deze omstandigheden te werken. Veel leuker dan in mijn laatste interland." De laatste interland van Goossens dateert van mei 1998 tegen Engeland, op het WK-voorbereidingstornooi in Marokko.

Filip De Wilde: "Ik voelde me zelden zo goed"

BRUSSEL -

"Zelfs op je 35ste doet een selectie voor de Rode Duivels enorm veel deugd", genoot Anderlecht-doelman Filip De Wilde. "Het is toch altijd een erkenning van je kwaliteiten, een teken dat je goed bezig bent. Zeker omdat ik van ver terugkom. Op een bepaald ogenblik was zelfs een basisplaats bij Anderlecht niet meer in zicht. De Vlieger presteerde uitstekend en ik keek links en rechts uit naar een nieuwe werkgever. Op dat moment durfde ik niet meer te dromen van de nationale ploeg. Toch ben ik blijven geloven in mezelf. Met resultaat, want ik heb me zelden zo goed gevoeld als nu, zowel mentaal als fysiek.

Of ik tegen Portugal in het doel sta? Daar heb ik het raden naar. Waseige heeft me geen garanties gegeven, maar hij liet zich al wel positief over me uit in enkele interviews. Ik ben klaar om die verantwoordelijkheid op te nemen. De ervaring speelt alleszins in mijn voordeel."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer