Elftal van Geel telt slechts drie spelers van ploeg die eindronde won

GEEL -

"Jongens, voor ons begint de competitie in Mambour. En luister goed, vanaf nu spelen Lommel, Sint-Truiden, Charleroi, Beveren en Geel een aparte competitie", schreeuwde Sandor Popovics vorige week bij zijn intrede. De 60-jarige Hongaar mag zijn ploeg na de eerste speeldag prompt bovenaan zetten in zijn mini-competitie. Popovics leidt een ploeg die nog nauwelijks raakpunten heeft met de formatie waarmee Paul Put promoveerde. De metamorfose die het kleine Verbroedering onderging, is indrukwekkend en eiste gisteren opnieuw koppen toen acht spelers naar de tweede kern werden verwezen.

Bart Obbels

BR>Zaterdagavond stonden met Ronny Schuermans, Jef Delen, Bruno Versavel, Bjorn Smits, Miklos Lendvai en Jo Geerinckx nog zes spelers in de basis uit de kern waarmee ex-trainer Paul Put de competitie startte. Alleen Delen, Schuermans en Geerinckx blijven over van de ploeg die vorig seizoen promoveerde. Geel is niet meer het provincieclubje dat vorig seizoen zichzelf overtrof. Dat voorzitter Vic Keersmaekers en zijn sportieve staf eerste klasse totaal verkeerd hadden ingeschat, werd hen vlug duidelijk.

Vanaf de eerste competitiedag begonnen zij verwoed aan hun kern te sleutelen. Versterking volgde en toen aanwinsten Zefilho, Mols en Benediktsson niet brachten wat zij van het drietal verwachtten, keken ze verder naar eigen volk, maar struikelden over de loonlast die verbonden was aan Patrick Asselman en co. In tussentijd geraakte de club, buiten een Chris Bollaerts die naar Schoten trok, zijn overtollige spelers niet aan de straatstenen kwijt. Maar Keersmaekers ging door en vond zijn heil in de zakenwereld. De Hongaar Gabor Varszegi, eigenaar van een 30-tal bedrijven en mecenas van MTK Boedapest, sprong de bijna radeloze president net op tijd bij. Geel werd opgekalefaterd met een hele nieuwe verdediging en diepe spits. De ploeg sloeg bij dat eerste optreden Lierse murw. Dimitri Mbuyu leek de eer te krijgen om Verbroedering naar het behoud te leiden, maar Hongarije stuurde vorige week Popovics. Vreemde keuze want de Nederlander kende buiten de Hongaren niemand bij Geel en stond toch heel ver af van de Belgische competitie.

"Ik weet het en als we in Charleroi hadden verloren, was ik de kop van Jut geweest", beseft Keersmaekers. "Ze stonden bij wijze van spreken met messen klaar om me af te maken. Maar waarom? Dat onze beslissingen geen slag in het water zijn, bewezen we in onze jongste wedstrijden. Ik denk dat we nu voldoende gewapend zijn om ons te redden, al blijf ik erbij dat we nog vijf matchen moeten winnen.

Niemand gunt ons het licht in de ogen.

Geel klein Hongarije

, zegt men smalend. Tja, tel de buitenlanders eens bij de andere clubs. Maar ik voel het al maanden, Geel moet eruit. Dat merk je ook op het veld. In Charleroi werd weerom een strafschopfout op Versavel niet gefloten. De scheidsrechter - of moet ik zeggen de grensrechter uit het naburige Oevel - zag zelfs vlak voor dat derde doelpunt tegen Charleroi geen handspel van de doelman die vijf meter buiten het strafschopgebied zijn vuist tegen de bal zette. Kom nu. Maar ik heb besloten om me neer te leggen bij dat soort fratsen. Ik kan blijven roepen. Ik ben ook te emotioneel bij mijn ploeg betrokken en dat knaagt op de duur aan je gezondheid. Daarom ook zoek ik nog steeds naar een gepaste opvolger. Sponsor Fred Van Dijck lijkt me een geschikte kandidaat maar de beslissing ligt bij hem."

Dimitri Mbuyu: "Voortaan A1- en A2-kern"

GEEL -

Na de komst van Sandor Popovics promoveerde voorzitter Keersmaekers zijn rechterhand Dimitri Mbuyu onmiddellijk tot algemeen manager van de club. Een noodzaak vermits MTK Boedapest bij de aanstelling van Popovics liet weten dat het Geel ook bij een eventuele degradatie naar tweede klasse voluit blijft steunen.

"Nu we dat weten, gaan we de komende maanden de club reorganiseren", zegt Mbuyu. "We hakten maandagavond al enkele belangrijke knopen door. Geel krijgt een professionele structuur. De accenten liggen op het sportieve luik omdat we koste wat het kost in eerste klasse willen blijven. In samenspraak met MTK was er na de wedstrijd tegen Charleroi een evaluatie gepland. Deze is positief zodat er voorlopig geen versterking meer moet bijkomen. Maar we gaan wel professioneler werken. Dat betekent alleen nog trainen in de voor- en namiddag. Dat gaat voor sommige spelers gevolgen hebben. Van diegenen die nog werken willen we Schuermans, Meeusen, Mertens en Daelemans absoluut bij de A1-kern. Het is niet onze bedoeling deze jongens het mes op de keel te zetten, maar ze moeten wel beseffen dat Geel een profclub wordt.

Alentijns, Asare, Curto, Janssen, Janssens, Novcic, Sylverans en Vamesu worden vandaag naar de A2-kern doorverwezen. Zij trainen voortaan apart 's avonds."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer