Verslag AA Gent - SK Lierse (2 - 0)

GENT -

AA Gent heeft gisteravond komaf gemaakt met een kwalijke thuisreputatie. Het was al van 4 december van vorig jaar geleden dat de Buffalo's de drie punten nog eens in Gent konden houden. Uitgerekend een vorige week erg schotvaardig maar in het Ottenstadion offensief té onmondig Lierse werd het slachtoffer van de Gentse zegedrang.

J.V.C./S.T./W.Vo.

BR>Dankzij deze overwinning, en ook mede door de nederlaag van Moeskroen op Standard, blijft Gent een Europese koers varen. De thuisploeg kon zijn 2-0 zege wettigen op basis van een sterk openingskwartier in de eerste en tweede helft. De eerste gevaarlijke actie was ook meteen goed voor een doelpunt. Een hoekschop van Joly werd met het hoofd verlengd door Dauwen waarna de bal tegen het lichaam van Foguenne aanbotste. De terugkaatser werd door Vasov, via de onderkant van de dwarslat, keihard in het dak van het doel geknald. Onder leiding van een links en rechts goed spreidende Eric Joly leek Gent gelanceerd. Het bleef maar opstomen richting doel van Patrick Nys en zowel Aarst als Foguenne kregen enkele halve kansjes.

Maar plots stokte het blauw-witte aanvalsgeweld. Lierse kon het tempo van Gent bijbenen en probeerde zelf via de flanken voor gevaar te zorgen. Daar lukte het ook een paar keer in want zowel op rechts, langs een hardwerkende Thomas Zdebel, als op links, via Hans Somers, kon het enkele keren dreigen. Herpoel was echter steeds attent op de aanwaaiende voorzetten. Naarmate de minuten vorderden trok Gent zich steeds met meer en meer mensen terug achter de bal en speculeerde het op de counter. Het liet Lierse naar hartelust combineren tot aan het zestienmetergebied en snoerde daar de verdedigingsgordel strak toe. Toen de Lierenaars ook slordiger werden in de passing, was het voor Gent een koud kunstje om zijn kleine voorsprong tot de rust te vrijwaren.

Alweer Joly

Het team van Walter Meeuws zette bij het begin van de tweede periode direct druk op de ketel, wat resulteerde in een uitstekende mogelijkheid. Rudy stuurde op links Somers in het straatje die in één tijd Cavens wou bereiken. De Lierse-spits kwam een tikkeltje te laat om de gelijkmaker binnen te tikken. Opvallend trouwens hoe Cavens, iedere keer hij in balbezit was, door het Gentse publiek werd uitgejouwd.

De hoop van de Lierenaars op een mogelijk gelijkspel werd op het uur ruw verstoord en het was alweer Joly die een aandeel had in de tweede Gentse treffer. De Franse spelverdeler opende gepast naar de rechterkant, waar Gasjer vrije baan had. Zijn scherpe voorzet werd door een aanstormende Kharif in doel gegleden.

Vanaf dat moment had Gent gewonnen spel. Het beperkte zich tot controlevoetbal terwijl het in defensief opzicht nauwelijks foutjes maakte. Lierse probeerde nog de bakens te verzetten maar zelfs enkele wissels brachten geen zoden aan de dijk. Het was integendeel Gent dat het dichtst bij een derde doelpunt kwam maar Nys reageerde attent toen Gasjer alleen voor hem opdaagde. Lierse moest berusten in de nederlaag die in de Europese eindafrekening nog wel eens duur te staan zou kunnen komen.

4'

Gent neemt een flitsende start. De eerste hoekschop van Joly belandt via Dauwen in de voeten van de vrijstaande Vasov, die vernietigend uithaalt in het dak van het doel: 1-0.

25'

De inlopende Cavens komt net te kort om met het hoofd een voorzet van Zdebel op doel te verlengen. Voor het overige vindt Lierse gedurende de hele eerste helft geen gaatje in de Gentse afweer.

45'

Op slag van rust ontsnapt Lierse bij een schaarse Gentse aanval aan een tweede doelpunt. Foguenne zet voor vanop links en de aanstormende Aarst ziet zijn schot door Nys geweerd. In de rebound besluit de topschutter naast.

47'

Ramcic speelt op de linkerflank Laeremans door de benen en bedient Kharif. Nys redt diens schot met de voet.

49'

Zdebel schiet naast na voorbereidend werk van Cavens.

49'

Somers probeert aan de tweede paal de afgezonderde Cavens te bereiken maar Vasov brengt in extremis redding.

61'

Gajser, op rechts vrijgespeeld door Joly, zet voor tot bij Kharif. Die neemt Nys tegenvoets en brengt Gent op een 2-0 voorsprong.

Doelpunten:

4' Vasov 1-0, 61' Kharif 2-0

Gele kaarten:

Van de Weyer (onsportief gedrag), Dauwen (fout), Herpoel (tijdrekken), Daems (fout)

Scheidsrechter:

Quaranta

Toeschouwers:

8.000

AA GENT:

Herpoel, Christensen, Dauwen, Vasov, Pedersen, Gajser, Joly, Ramcic, Foguenne, Kharif, Aarst.

LIERSE:

Nys, Laeremans, Hoefkens, Van Meir, Daems, Zdebel, Leen (80' Snoeckx), Rudy, Somers (76' Huysegems), Van de Weyer, Cavens.

Walter Meeuws: "Europees nog niet uitgeschakeld"

GENT -

Walter Meeuws toonde zich groot in de nederlaag. Hij vocht de zege van Gent helemaal niet aan maar vond dat zijn ploeg te weinig had gedaan met het opmerkelijk vele balbezit.

"De thuisploeg heeft de 3 punten verdiend. Ze waren efficiënter en gevaarlijker in de zone van de waarheid. Het eerste doelpunt was daar een treffend voorbeeld van. Zowel Dauwen als Vasov benutten de ruimte die ze van onze verdedigers kregen. Ik had mijn jongens trouwens vooraf gewaarschuwd voor het gevaar op stilliggende fases. Gent is daar sterk in en dat heeft het ook meteen bewezen."

"Ondanks het feit dat we koud werden gepakt, heeft mijn team zich goed hersteld van de mentale opdoffer. We hadden het meeste balbezit - over het geheel van de match schat ik zelfs een dikke 70 procent - maar we hebben daar te weinig voordeel uit gepuurd. Vooral in het strafschopgebied kwamen we dat tikkeltje kracht en precisie tekort om een treffer tegen de netten te prikken."

"Indien we kort na de pauze langszij waren gekomen - bij de mooie actie met Zdebel, Somers en Cavens - had de match in ons voordeel kunnen kantelen. Toen Gent het tweede doelpunt scoorde, was de wedstrijd gelopen. Bovendien speelden ze ook erg clever want ze sloten de weg naar doel goed af."

"Of we Europees zijn uitgeschakeld? Absoluut niet. Eén match winnen of verliezen kan voldoende zijn om 2 of 3 plaatsen te stijgen of te dalen. Wel moeten we buitenshuis dringend punten pakken en ons goeie spel met winst bekronen."

Eric Van Meir: "Zo halen we nooit Europees voetbal"

GENT -

Eric Van Meir baalde als een stekker om opnieuw een verloren uitwedstrijd.

"We hadden nog een uur mogen spelen, dan hadden we nog niet gescoord", aldus de Lierse-aanvoerder. "Ik denk niet dat Herpoel één bal heeft moeten pakken. Voor een ploeg die vorige week zo efficiënt voor de dag kwam, is dat onbegrijpelijk. We speelden goed tot aan de zestien meter en dan was het gedaan. De eerste helft kwamen er enkele goede ballen vanop de flanken maar toen stonden we te slapen."

De vroege openingstreffer van Vasov lag Van Meir bijzonder zwaar op de maag.

"Gewoon niet te geloven dat zoiets kan gebeuren. Het is niet de eerste keer. Als het tijdens het spel gebeurt, is het nog te begrijpen. Maar dit zijn stilstaande fasen die vooraf besproken zijn en waarbij iedereen weet welk mannetje hij moet pakken. Zo zullen we nooit Europees voetbal halen. Het is een catastrofe als we al onze uitmatchen blijven verliezen. Je mag thuis nog met 10-0 winnen, als je de week daarna op verplaatsing verliest, kom je geen stap vooruit. We moeten dringend efficiënter worden buitenshuis."

Andrzej Rudy: "We moeten slimmer spelen"

GENT -

Andrzej Rudy was na afloop niet tevreden. "We hebben vandaag geen slechte wedstrijd gespeeld, alleen stokte alles zodra we aan de zestien meter kwamen. Gent was veel slimmer. Het gebruikte de ruimte goed en creëerde meer kansen dan wij. Hopelijk hebben we uit deze wedstrijd iets geleerd. Het is duidelijk: dit Lierse zit nog in een leerproces. Halen we geen Europees voetbal dan moeten we er tenminste voor zorgen dat we een stap vooruitzetten."

Over zijn eigen prestatie was hij wel te spreken.

"Ik heb de sceptici overtuigd. Velen dachten dat een 34-jarige niet meer kon lopen. Maar deze mensen zullen na vanavond wel zwijgen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer