Verst verwijderde quasar ontdekt

WASHINGTON - Astronomen van het Palomar-observatorium in Californië hebben een quasar ontdekt op 13 miljard lichtjaren afstand van de Aarde. Nooit eerder is een quasar ontdekt die zo ver van onze planeet is verwijderd.

BR>Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA vrijdag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt. "Een quasar op zo'n afstand vinden komt neer op het licht brengen naar de rand van het universum", aldus een wetenschapper.

Quasars zijn op sterren lijkende, zeer krachtige stralingsbronnen. De bestudering van quasars wordt als essentieel beschouwd om de geschiedenis van het heelal te begrijpen. De nu ontdekte quasar bestond al toen het heelal pas 8 procent van zijn huidige ouderdom had.

De bewuste quasar kwam tot een roodverschuiving van 5,5, waar tot de jongste jaren niemand een object had ontdekt dat in de buurt van 5,0 kwam. De roodverschuiving - de neiging om meer naar het rood te gaan in het spectrum - geeft aan hoe snel een object zich van ons verwijdert in de uitdijing van het heelal, en is aldus een goede indicator van kosmische afstanden.

De spectrale analyse van de quasar zal volgens de NASA heel nuttig zijn om uit te knobbelen of het universum neutraal dan wel geioniseerd was bij roodverschuiving 5,5. Dat is één van de hamvragen voor de kosmologen.

Het hemellichaam is ook een centraal element in onze kennis over het tijdstip waarop en hoe supermassieve zwarte gaten, quasars en andere structuren condenseerden uit de grote, dichte waterstofwolken kort na de Big Bang. Tevens moeten we meer leren over de manier waarop de materie in de peutertijd van het universum werd verdeeld.

Over de nieuwe vondst staat meer te lezen in het komende nummer van de Astrophysical Journal Letters. Foto's zijn te bekijken op

.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer