Big Blue of een techno-fonds

U wil dus allemaal - zoals blijkt - kost wat kost nog wat technologie inkopen. Een beetje 'betaalbare' technologie uiteraard, als het moet zelfs Ubizen. Liever dure techno dan sterk gebradeerde kwaliteit op de Brusselse beurs: Dexia, Brederode, Fortis om er maar enkele te noemen.

G.H.

BR>Als 'alternatieve' of zogezegd 'goedkope' techno-belegging wordt IBM over de plas al een hele tijd geplugd. Grote beurshuizen hebben het koersdoel van Big Blue opgetrokken naar ongeveer 140 dollar. IBM trekt zich - al sinds de komst van huidig topman Gerstner in 1993 - een internetjasje aan. «Waar staat de

buy

-knop?» zou Gerstner zich volgens de legende bij de presentatie van de eerste IBM site ergens in 1994 hebben laten ontvallen.

Van de 81 miljard dollar IBM-omzet in 1998 was een kwart afkomstig uit de diensten, ondergebracht in de afdeling 'Global Services'. Over 1999 zouden diensten goed zijn voor 33 miljard dollar met een groeitempo van tegen de 17 procent per jaar. IBM's hardware-verkoop en software zorgen voor de rest. Dat IBM nog altijd het imago en ook groeitempo van een dinosaurus heeft (plus minus 12 procent per jaar) is te wijten aan die rest. Nochtans is IBM's 'Global Services' afdeling - de dienstenarm - tweemaal groter dan de eerste concurrent in deze business, EDS, en viermaal groter dan tweede concurrent Anderson Consulting. Als we de IBM-peptalk mogen geloven is hun omzet in diensten aan de 'e-business' groter dan het marktaandeel daar van Cisco, Lucent en nog enkele namen samen.

«Wat zogenaamde internet-diensten zijn is moeilijk uit te maken,» aldus analist Koen Jonckheere van KBC. «De pareltjes binnen IBM zijn nog te klein vergeleken met het geheel,» vindt Jonckheere. Hij valt IBM daarom niet af: «Het is een goede-huisvaderaandeel. Eentje om te houden.» Sommige Amerikaanse analisten stellen dat de toekomst in de digitale economie niet toebehoort aan starters of in actieradius beperkte sterren zoals Microsoft, maar aan dinosaurussen die tijdig hun DNA weten te veranderen.

Als alternatieve en nog betaalbare technologie-investering schuift Jonckheere tegen deze prijzen eerder het u welbekende Microsoft naar voor - momenteel een instapgelegenheid, hun groeiritme verantwoordt de prijs - of het recent warm aanbevolen MCI Worldcom, van alle telco's de grootste datatransporteur ter wereld.

Gerrit Ooms van de BBL raadt aan een fonds te kopen dat de Nasdaq schaduwt of dat eventueel een groep technologie-aandelen in portefeuille heeft, in plaats van individuele aandelen. «Met achterblijvers is meestal iets mis,» stelt Ooms. Met een fonds zou je volgens Ooms beter gedaan hebben dan met IBM. Maar anderzijds, wanneer de klad in de Nasdaq komt - zoals in het voorjaar van 1999 - merkt een IBM daar volgens Jonckheere weinig of niets van.

Bovendien IBM-baas Gerstner beweert - en Greenspan gelooft hem daarin - dat we pas 5 jaar ver zijn in een opgaande economische cyclus, gestuwd door technologie. U zou dus nog 25 jaar op uw Nasdaq-fonds, uw IBM's of MCI's kunnen slapen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer