Platina Dana Winner brengt 6.000 Zuid-Afrikanen in extase in de Superbowl

SUN CITY - Dana Winner is door het dolle heen. Zaterdagavond zette de Limburgse zangeres een subliem concert neer in de uitverkochte Superbowl, de concerttempel in Sun City. Hoewel de Zuid-Afrikaanse concertgangers bekend staan om hun gereserveerdheid en stilte, stonden de 6.000 aanwezigen op het einde van het optreden te swingen voor het podium. «Dana for president», «We love you Dana», de fans wonden er geen doekjes om: iedereen in Zuid-Afrika is smoorverliefd op de nachtegalenstem van

die pragtige blondekop

.

Annemie RAMAEKERS

BR>

Zuid-Afrikaanse concertgangers zijn naar verluidt zeer conservatief. Ze zitten rustig op hun stoel, observeren het hele gebeuren, applaudisseren uit dankbaarheid, maar zullen nooit luid gillen. Dat was zaterdagavond gedurende het eerste deel van Dana Winners concert -

die goue stem uit België

- niet anders.

De 6.000 aanwezigen - 98 procent van het publiek was blank - gaven na de eerste minuten weinig respons. Gelukkig kwam hierin snel verandering voor Dana, die zaterdag nogal angstig was voor haar grote intrede in Zuid-Afrika. Liedjes als 'In Love With You', 'Flying High' en het Zuid-Afrikaanse nummer 'Hou jy nog van my' werden gesmaakt door het publiek, voornamelijk vrouwen van boven de dertig jaar. 'Sproetjies', een zeer grappig liedje waarmee zowat elke Zuid-Afrikaan is opgegroeid, werd van begin tot einde meegezongen. Tegen het einde van haar eerste concert in de Superbowl - gisterenmiddag vond het tweede plaats - stond zelfs iedereen overeind. Een uitzonderlijke gebeurtenis in de Superbowl. Bryan Adams was de laatste internationale artiest die de tent op zijn kop kreeg. Dat was in 1994.

Walsen

De gospelmedley scoorde het best. De liedjes werden luidkeels meegezongen, vooral door de weinige aanwezige zwarten. Een twintigtal koppels zocht zelfs hun weg tot aan het podium om er onder ogen van hun groot idool te gaan walsen. «Dana for president», «Dana we love you», het zijn slechts enkele uitspraken van Zuid-Afikaanse fans die zaterdagavond het podium bereikten.

«Dana is erin geslaagd iedereen in extase te brengen,» zegt Deon Prinsloo, manager van Dana Winner. «Het publiek heeft het laatste half uur niet meer gezeten. Ze hebben gejoeld, geroepen, gedanst, gezongen. Tja, het was onvoorstelbaar. Ik ben sprakeloos.»

Aan staande ovaties geen gebrek. Tot vijfmaal toe werd Dana opnieuw op het podium geroepen. Ze gelooft het nog steeds niet. «Ik ben absoluut verrast,» straalt Dana. «Weet je, ik was extreem bang voor dit concert. Zaterdag ben ik de ganse dag zeer emotioneel geweest. Ik heb zelfs moeten huilen toen ik twee platinaplaten mocht ontvangen van Irving Schlosberg, managing director van EMI Zuid-Afrika. Het werd me even allemaal te veel.»

Het was voor Dana dan ook de eerste keer in haar zangcarriere dat ze een Engelstalig concert gaf en in vijf talen gezongen heeft. «Het publiek heeft me ontzettend goed ontvangen. Het was boven al mijn verwachtingen.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer