Ex-Beatle John Lennon steunde het IRA

LONDEN - John Lennon, de in december 1980 vermoorde ex-Beatle, heeft het verboden Noord-Ierse Republikeinse Leger IRA financieel ondersteund. Dat meldden dit weekeinde twee Britse zondagskranten. Benevens het IRA zou Lennon ook geld gegeven hebben aan de Trotskistische Revolutionaire Arbeiderspartij WRP waarvan één van de boegbeelden de actrice Vanessa Redgrave is.

BR>

The Sunday Times en The Observer beroepen zich op archieven van de Amerikaanse Federale Recherche FBI die op last van een Amerikaanse rechter openbaar worden gemaakt. De berichten worden bevestigd door David Shayler, een voormalig lid van de Britse geheime dienst MI5 die als balling in Frankrijk leeft.

In 1971, toen de Britse regering besloot mensen in Noord-Ierland te interneren, nam Lennon deel aan protestbetogingen tegen het 'Britse imperialisme' en voor het IRA.

Toen Britse militairen in 1972 dertien katholieke demonstranten in Derry doodden, bekend als

Bloody Sunday

, trad Lennon opnieuw in de publiciteit. Hij verklaarde dat als hij moest kiezen tussen het IRA en het Britse leger, zijn keuze op het IRA zou vallen. In dat jaar schreef hij het lied 'The Luck Of The Irish', dat opgedragen is aan de slachtoffers van het bloedbad.

Mol

Uit de documenten blijkt dat John Lennon en Yoko Ono, inmiddels woonachtig in de VS, vanaf het begin van de jaren zeventig intensief werden gevolgd door de FBI, de Amerikaanse geheime dienst CIA en de Britse informatiedienst MI5. President Nixon was bezorgd dat de twee, verklaard tegenstanders van de oorlog in Vietnam, de geest van de Amerikaanse jeugd zouden bederven. In New York onderhielden Lennon en Ono intensieve contacten met Ierse Amerikanen. Diverse malen hielden zij benefietconcerten in Ierse pubs en haalden daarmee onbekende bedragen voor het IRA op. Lennons IRA-sympathieën zouden zijn ontstaan toen hij in zijn geboortestad Liverpool bevriend raakte met Ierse en Noord-Ierse immigranten.

De belangstelling van de geheime diensten ging erg ver. Tijdens de optredens in Ierse pubs schreven de agenten driftig de teksten van Lennons liederen op. Ook onderschepte een mol binnen de WRP, de handgeschreven tekst die de muzikant aan de partij cadeau had gedaan. Het was de tekst van het lied 'Working Class Hero'. De WRP zou circa 30 miljoen frank van Lennon hebben gekregen.

Wrak

Rechter Brian Q. Robbins uit Los Angeles heeft tot publicatie van het Lennon-dossier bevolen, na een jarenlange strijd van Jon Wiener en de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. Wiener, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Californië, begon na de moord op Lennon met een onderzoek naar de wijze waarop het Witte Huis een privé-oorlog met Lennon en Ono uitvocht. Daarbij werd het paar voortdurend gevolgd en bijna de VS uitgezet. Wiener is ervan overtuigd dat die strijd Lennon geestelijk en lichamelijk in een wrak heeft veranderd.

Sommige vrienden van Lennon reageerden zondag met ongeloof op de berichten, omdat de Brit volgens hen overtuigd pacifist was. Lennons biograaf Hunter Davies zei echter «helemaal niet verbaasd te zijn» als Lennon inderdaad geld aan het IRA zou hebben gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer