Johan Boskamp niet euforisch na ruime zege van RC Genk

Johan Boskamp heeft zijn entree bij Genk niet gemist. Een 4-1 overwinning, daarmee kan je als debuterende coach lekker uitpakken. Zeker na een reeks van mistroostige wedstrijden. Europees voetbal is plots weer mogelijk. Toch was er gisteren in het Fenix-stadion zeker geen reden tot euforie. De cijfers verdoezelen een beetje de realiteit. Van het door 'Bossie' gepredikte pressievoetbal kwam nog niet al te veel in huis.

Roger COX

BR>Maar goed, dat kon ook moeilijk worden verwacht. Temeer omdat de Nederlander niet alleen in zijn selectie, maar ook in zijn veldbezetting flink gehooid had. Een viermansdefensie op één lijn met een inschuivende pion, het was zichtbaar wennen voor Racing.

Voor Johan Boskamp had het weekend een sputterende start genomen. Zaterdag was hij, op weg naar Genk, met zijn nieuwe Ford Mondeo op de autostrade in panne gevallen. De versie van

Bossie

: «Tja, normaal gaat er een lampje flikkeren als de tank bijna leeg is. Maar bij mij gebeurde er niks. Helemaal niks, zelfs. Ook de motor sloeg af. Vervelend. Maar voor de rest, geen slecht woord over de sponsors.»

Ook gisteren draaide de motor nog vaak op

ralenti

. Maar uiteindelijk haalde de thuisploeg toch haar slag thuis met ruime winstcijfers.

«Enkel toen Beveren terugkwam tot 2-1, hadden we het even moeilijk», becommentarieerde

Beertje

de wedstrijd. «Zij gebruikten steeds weer die lange bal op Van den Eede en deden dat goed. Bij ons was het toch even zoeken naar de juiste posities. Aan de rust heb ik de jongens opgedragen dat ze die verre voorzetten

eruit moesten halen

en dat is aardig gelukt. Bij momenten hebben we toch

een beetje goed

gevoetbald.»

Wat niet betekent dat het een streling was voor het oog. «Uiteraard niet», bevestigde Johan. «Maar als je opteert voor een andere veldbezetting, moet je de spelers de tijd geven om zich aan te passen. Het hedendaags voetbal vraagt dat je achterin op één lijn speelt. Verdedigers moeten inschuiven, zoniet kom je in die zone een man te kort. Dat gaat gepaard met groeipijnen. Maar die moet je erbij nemen.»

Waarna Boskamp bij wijze van besluit nog even terugkwam op de korte, geslaagde invalbeurt van Skoko.

«Is natuurlijk leuk voor die jongen. In principe had hij vrijdag met de invallers moeten meedoen. Had ik hem eens aan het werk kunnen zien. Door de afgelasting van die wedstrijd kon ik hem echter niet beoordelen. Desondanks wilde ik hem op de bank zetten en kon ik hem bij 3-1 zijn kans geven. Hij heeft in die weinige minuten alvast getoond dat hij iets kan. Hij is balvast en hij scoorde fraai. Toch vraagt dit om bevestiging. Laat ons niet te voorbarig een oordeel vellen.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer