Panamarenko's meikever gerestaureerd en te zien op Erfgoeddag

Print
De "meikever" van kunstenaar Panamarenko, die in november 2006 uit het SMAK werd gestolen en kort daarna kapot teruggevonden in een struik, is gerestaureerd en zal op Erfgoeddag aan het grote publiek worden getoond. Het kunstwerk is de rode draad doorheen een reeks lezingen en rondleidingen die op zondag 22 april plaatsvinden in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent.
Zo mag er een "profiler" komen uitleggen wat er gedaan wordt tegen de kunstcriminaliteit. Vanuit zijn terreinervaring en aan de hand van een typologische beschrijving van de verschillende daderprofielen benadert rechercheur Janpiet Callens, hoofdinspecteur en taakrechercheur kunstcriminaliteit bij de Federale Gerechtelijke Politie te Brussel, het begrip kunstdiefstal. De restaurateurs van de meikever - Frederika Huys en An Brusselmans - leggen uit hoe ze tewerk zijn gegaan.

De 'Meikever' (1975) bestaat uit een houten beschilderde ring waaraan vier vleugels, het kopstuk en verschillende poten zijn bevestigd. Nadat hij geroofd was en teruggevonden door een toevallige voorbijganger, was de houten ring doormidden gebroken, de beschilderde vleugels waren gescheurd en in het kopstuk werden enkele ontbrekende delen geconstateerd.