Dinsdag overleg tussen Wienerberger België en afdeling Beerse

Print
Sinds afgelopen vrijdag heerst er onrust bij baksteenfabrikant Wienerberger Terca in het Kempense Beerse. Na een 24-urenstaking vrijdag ging het personeel maandag wel weer aan het werk, toch werd een stakingsaanzegging voor aanstaande vrijdag ingediend.
Overleg met de directie van de hoofdzetel in Kortrijk moet dinsdagnamiddag een oplossing bieden.

De arbeiders van de fabriek in Beerse legden vrijdag het werk neer omdat ze een grotere loonsverhoging eisen. Uit de lopende cao-onderhandelingen kwam aan het licht dat er sprake is van tien cent per uur waarvan de eerste vijf cent dit jaar betaald zou worden en de tweede schijf van vijf cent vanaf 2008. Dat zou volgens het personeel en de bonden niet in verhouding staan tot de winsten van het bedrijf.

Volgens de plaatselijke vakbondsafgevaardigden zakte maandag vanuit de hoofdzetel in Kortrijk een directielid af om de verzuchtingen van het personeel te aanhoren. "Dinsdag zitten we effectief rond de tafel. Als er niets verandert zullen we weer actie gaan voeren" ,reageert Rudy Van Genechten van de christelijke vakbond ACV.

De vakbondsman wijst wel op een mogelijk probleem binnen de sector van steenbakkerijen. "Als er op nationaal vlak bijsturingen nodig zijn, heeft het weinig zin om de problematiek enkel lokaal op tafel te gooien", aldus Van Genechten.

In totaal werken bij Wienerberger in Beerse zowat 110 mensen. Het is de grootste fabriek van de Oostenrijkse groep in Europa. In België heeft de groep nog achttien productievestigingen en meer dan 1.300 personeelsleden.