'Franse geheime dienst wist van 9/11-plannen'

Print
De Franse geheime dienst heeft in januari 2001 - acht maanden voor de aanslagen van Nine Eleven - haar Amerikaanse collega's gewaarschuwd dat al-Qaida van plan was vliegtuigen te kapen. Dat schrijft maandag de krant Le Monde.
Vooral Oezbeekse spionnen hadden de DGSE (Direction générale de la sécurité extérieure) info over de plannen van de terroristen bezorgd, weet de krant. Een sleutelrol lijkt weggelegd voor de in Afghanistan opererende etnisch-Oezbeekse krijgsheer Abdul Rashid Dostoem.

De krant baseert zich op een geheime "synthesenota" van vijf bladzijden, opgesteld op 5 januari 2001 en getiteld 'Project van vliegtuigkaping door radicale islamisten'. Die nota werd enkele dagen later aan de chef van de CIA in Parijs, Bill Murray, bezorgd.

De nota stelt dat "leden van de organisatie van Osama bin Laden sinds begin 2000 in samenwerking met vertegenwoordigers van de taliban en gewapende Tsjetsjeense groepen een vliegtuigkaping uitwerken". Het DGSE-rapport ging uit van de hypothese van een kaping van een Amerikaans vliegtuig tussen Frankfurt en de VS. In die Duitse stad bevond zich immers een al-Qaidacel. Het vliegtuig zou worden gedwongen naar Kandahar, Afghanistan, te vliegen.

De synthesenota noemt zeven vliegtuigmaatschappijen als mogelijk doelwit. Daaronder American Airlines en United Airlines, de twee VS-maatschappijen waarvan op 11 september 2001 daadwerkelijk vliegtuigen werden gekaapt.

In haar in juli 2004 gepubliceerde rapport had de onderzoekscommissie van het VS-Congres vooral de nadruk gelegd op de onmogelijkheid voor FBI en CIA om uit een veelheid aan informatie de juiste gegevens te distilleren. Maar in in het rapport werd met geen woord gerept over deze door de Fransen aangebrachte inlichtingen.

De DGSE had overigens reeds in 1995 een "bin Laden-cel" opgericht, die tegen het jaar 2001 al een behoorlijk inzicht in de structuur en financiering van de schimmige al-Qaidagroep had opgeleverd.