Nieuw onderzoek naar 'spookschipbreuk' met 283 doden in Sicilië

Print
In de zee voor het Italiaanse eiland Sicilië daalt maandag een automatische onderzeeër tot een diepte van 100 meter om een schip, dat er in december 1996 zonk, te onderzoeken. Bij de scheepsramp kwamen toen 283 bootvluchtelingen om het leven.
Dat heeft de Italiaanse civiele bescherming bekendgemaakt.

Het incident is in Italië bekend als "de spookschipbreuk" omdat tot enkele jaren na het incident niemand op de hoogte was van de ramp.

"Doel van de operatie is om de staat van het wrak en de eventuele aanwezigheid van slachtoffers te bevestigen, om zo een mogelijke recuperatie ervan te onderzoeken", aldus de civiele bescherming.
Het wrak bevindt zich op 35 kilometer van de zuidoostkust van Sicilië.

De schipbreuk van december 1996 geraakte toch bekend door getuigenissen van andere bootvluchtelingen die erin waren geslaagd om in Griekenland aan wal te raken. Zowel de Griekse als de Italiaanse autoriteiten engageerden zich om de kapitein van het schip te vervolgen.

Volgens de aanklacht werden de 283 vluctelingen, vooral Sri Lankanen, Indiërs en Pakistanen, getransporteerd in zeer slechte weersomstandigheden in een oude vissersboot in de Straat van Sicilië, tussen Sicilië en Noord-Afrika.