33 doden bij schietpartij op universiteit

Print
Het dodental van de schietpartij op de universiteit Virginia Tech in Blacksburg, in de Amerikaanse staat Virginia, is inmiddels opgelopen tot 33. De jonge dader, waarschijnlijk zelf een student, heeft zelfmoord gepleegd.
Het schietincident begon rond zeven uur in de ochtend in de slaapvertrekken van de Technische Universiteit van Virginia in het plaatsje Blacksburg, ruim vierhonderd kilometer zuidelijk van Washington.
In eerste instantie viel er minstens één dode en ongeveer zeventien gewonden.

Twee uur later werden de meeste studenten doodgeschoten op de tweede verdieping van een ander gebouw op het universiteitsterrein. Het dodental kan nog oplopen. Een aantal slachtoffers verkeert in kritische toestand.

De dader is omschreven als een Aziatische ogende jongeman. Hij schoot volgens ooggetuigen op meerdere klaslokalen vol studenten. De man had twee pistolen, die hij steeds leegschoot en dan opnieuw laadde.
Hij was hoogstwaarschijnlijk ook verantwoordelijk voor de schietpartij in de slaapvertrekken, al houden autoriteiten nog de mogelijkheid open dat er een tweede schutter was.

Het universiteitsterrein was al vergeven van de politie toen de schutter in klaslokalen begon te schieten rond elf uur in de ochtend plaatselijke tijd. Onduidelijk is hoe hij met zijn twee revolvers en munitie honderden meters over de campus wist te lopen, van de slaapvertrekken naar de collegeruimtes, zonder gepakt te worden.
Als de dader inderdaad een (ex-)student was, had hij waarschijnlijk toegang tot alle gebouwen van de prestigieuze universiteit met zo'n 26.000 studenten.

De jongeman had mogelijk ruzie met zijn vriendin. Enkele studenten vertelden tegen Amerikaanse media dat hij steeds vroeg waar zijn vriendin was. Studenten die dat niet wisten, werden neergeschoten.
Volgens andere berichten had hij mogelijk een conflict met een professor. Zeker is dat één professor gewond is geraakt.

In de staat Virginia is het voor mensen zonder strafblad zeer eenvoudig om een vuurwapen te kopen. Het tonen van een rijbewijs is vaak voldoende.

Het gaat om een van de zwaarste schietpartijen ooit op een Amerikaanse school. Ter vergelijking: bij het bloedbad op de Colombine High School in Colorado vielen dertien doden.

"Heiligdom geschonden"

President George W. Bush heeft "geschokt en verdrietig" gereageerd. "Scholen zouden veilige plaatsen moeten zijn, heiligdommen gewijd aan de wetenschap", aldus Bush. "Wanneer dat heiligdom wordt geschonden, wordt de impact gevoeld in elke Amerikaanse schoolklas en elke Amerikaanse gemeenschap. Vandaag rouwt ons land met hen die dierbaren hebben verloren aan Virginia Tech. Wij maken ruimte in ons hart voor de slachtoffers, wij gedenken hen in onze gebeden en wij vragen God hen die vandaag lijden, te vullen met liefde en hen te troosten", aldus de Amerikaanse president.