Kroatisch parlementslid aangeklaagd voor oorlogsmisdaden

Print
Een lid van het Kroatische parlement is maandag in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden. Branimir Glavas, die in het verleden een vooraanstaande positie bekleedde in de huidige regeringspartij, maar nu in de oppositie zit, wordt ervan verdacht in de Servisch-Kroatische oorlog van 1991 de dood van tien Serviërs te hebben gelast.
De aanklagers stellen dat Glavas in 1991 in de oostelijke stad Osijek een paramilitaire eenheid oprichtte die zich op grote schaal schuldig maakte aan onwettige detentie, marteling en het doden van Servische burgers.
Tien slachtoffers werden in een rivier gevonden met hun handen op de rug gebonden en de mond met tape dichtgeplakt.

Glavas is de hoogste Kroatische functionaris die van oorlogsmisdaden is beschuldigd in verband met de oorlog van 1991. Hij ontkent iets fout te hebben gedaan en zegt dat hij slechts zijn land heeft verdedigd tegen de Servische milities. Hij werd eind vorig jaar aangehouden, maar later vrijgelaten na een hongerstaking.

Glavas was in de jaren '90 een vooraanstaand lid van de regerende Kroatisch Democratische Unie, maar werd twee jaar geleden geroyeerd na een ruzie met premier Ivo Sanader. Hij richtte daarna een eigen partij op, die vorig jaar in Oost-Kroatië plaatselijke verkiezingen won.

Het parlement heeft zijn parlementaire onschendbaarheid opgeschort, zodat hij kan worden vervolgd.