Archieven bewijzen dat Japan vrouwen tot prostitutie dwong

Print
Een Japanse historicus zegt archiefdocumenten te hebben ontdekt die bewijzen dat de Japanse overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog wel degelijk Aziatische vrouwen heeft gedwongen om in bordelen te werken. Professor Hirofumi Hayashi zal de documenten dinsdag openbaar maken.
De ontdekking zou de polemiek kunnen aanwakkeren die onlangs veroorzaakt werd door verklaringen van de Japanse eerste minister Shinzo Abe. Die had gesteld dat er "geen enkele betrouwbare getuigenis" was die bewees dat het Japanse leger zijn toevlucht had genomen tot "dwang" om de vrouwen in te lijven als prostituées.

Hayashi zegt echter zeven documenten te hebben ontdekt die het tegendeel bewijzen. Het gaat om documenten in archieven die tussen 1946 en 1948 werden samengesteld tijdens het Proces van Tokio. De Geallieerden hadden dat ingesteld om 28 Japanse oorlogsmidadigers te berechten.

In een van de documenten staan de uitspraken van een werknemer van het Japanse leger. Die wijzen erop dat vrouwen op het bezette eiland Borneo in de prostitutie gedwongen werden.

Volgens historici moesten 200.000 Aziatische vrouwen, vooral uit Korea en China, tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bordelen voor de Japanse soldaten werken.