Hoofdcoach René Verheyen zet stap terug bij Club Brugge

BRUGGE -

Weken, maanden zelfs hing het ontslag van René Verheyen in de lucht. Er was de vroege Europese uitschakeling, de rel met Anic en Fadiga, het slechte voetbal en de reeks nederlagen. Maar in tegenstelling tot negen andere eersteklassers bleef Club Brugge zijn trainer trouw. Gisteren was het dan toch zover. Verheyen nam ontslag als hoofdtrainer en wordt opnieuw assistent-coach. Waarschijnlijk aan de zijde van Trond Sollied.

Yves TAILDEMAN/Dirk MEULDERS

BR>

René Verheyen zette officieel zelf een stap terug. Officieel. De waarheid is lichtjes anders. Na de blamerende nederlaag tegen Harelbeke ging Club Brugge zelf op zoek naar een nieuwe trainer. Verheyen vernam dat via via en trok zijn conclusies. De beslissing is een opluchting voor de spelersgroep, die de tactische aanpak van Verheyen in twijfel trok. Verheyen is de tiende eersteklassetrainer die het seizoen niet uitdoet.

De man die Verheyen moet vervangen is de Noor Trond Sollied van AA Gent. Club praatte dinsdagavond met Sollied. Tussen beide partijen was alles gauw in kannen en kruiken, maar de Noor vroeg nog enkele dagen bedenktijd. Vandaag heeft hij Club zijn antwoord beloofd. Of hij zaterdag op KV Mechelen op de bank zit, is nog onzeker.

Sollied is al een tijdje op zoek naar een grote club. Standard leek de grootste kanshebber, maar het succes van het duo Thissen-Depireux dwarsboomde de plannen van de ex-trainer van Rosenborg. Intussen bleef Sollied de handtekening onder zijn nieuw Gents contract maar uitstellen. Als Sollied naar Brugge komt, ontstaat er meteen één groot probleem. Het is op aandringen van Sollied dat Club-kapitein Vital Borkelmans zijn handtekening zette onder een tweejarig contract bij AA Gent.

Als de contacten met Sollied op niets uitdraaien, heeft Club met René Vandereycken een alternatief achter de hand. Woensdag was er telefonisch contact met Vandereycken.

René Verheyen: «Iedereen schoot me af»

«Het is heel het jaar miserie geweest. Iedereen schoot me af. Op een moment houdt het op. Ik ben ook maar een mens.» Voor René Verheyen is er geen twijfel mogelijk: «Ik kon deze strijd niet winnen», zegt hij.

Anders is Verheyen altijd één van de laatsten om het Jan Breydelstadion te verlaten. Gisteren scheurde zijn auto tot verbijstering van de Brugse spelersgroep al om kwart na elf weg uit Sint-Andries. Commentaar wilde hij niet geven. Er was geen twijfel mogelijk: het hoofd van Verheyen lag op het hakblok. Later op de dag bande de veelgeplaagde trainer zelf de twijfels. Hij nam - althans zo luidt de officiële versie - zelf ontslag. «Het is voor Club en mij de beste oplossing», begon Verheyen. «Laten we eerlijk zijn. We haalden resultaten, maar iedereen schoot me af. Elke week was het wat. Nochtans losten wij alle problemen op. Anders hadden we toch niet derde maar tiende gestaan. Nee, het kon niet meer verder. Ik was op voorhand veroordeeld. Men verweet me een gebrek aan communicatie, maar waarop was dat gestoeld?»

- Verwijt je je spelers iets?

«Dat weet ik niet. Maar het is wel zo dat ze me in moeilijke momenten gesteund hebben. Club neem ik niks kwalijk. Het heeft nooit gezegd: we gaan naar een andere trainer kijken.»

- Kan je terugkeren als assistent? Is er niks gebroken met de spelersgroep?

«Wat mij betreft niet. Contractueel is vastgelegd dat ik opnieuw assistent word. Ik zou niet weten waarom dat niet kan. Ik heb met geen enkele speler problemen gehad. Ook al zal ik nu horen van wel.»

- Wat is de grootste fout die je hebt begaan?

«Ach, hou toch op. Iedereen begaat fouten, zelfs de trainer van een kampioen. Ik heb het niet zo slecht gedaan als men zegt, hoor. Standard heeft tien jaar nodig gehad om een nieuwe ploeg op te bouwen, Anderlecht vier jaar. Als wij onze inhaalmatch winnen, staan we tweede. We hebben klinkende overwinningen behaald: 6-0, 4-0, 5-2 tegen Standard. Maar niemand had een goed woord over voor mij.»

- Zit je zaterdag op de bank?

«Dat weet ik niet. In principe stel ik de ploeg op. Tenzij er al een nieuwe hoofdtrainer op de bank zit. Dat hangt van het bestuur af.»

Dany Verlinden: «Verrast door het moment»

«Nee, ik was niet echt verrast toen ik in de late namiddag het bericht onder ogen kreeg dat Rene Verheyen een stap terugzet, wel door het moment», aldus Dany Verlinden. «Enkele jongens speelden onder hun niveau. Club zette dit seizoen niet echt denderende resultaten neer. Met alle respect voor René, maar en het is daarop dat een trainer wordt beoordeeld. Dat is voetbal en daarbij hoort nog weinig sentiment. Gisteren is gisteren. Vandaag is vandaag. Alleen het moment verbaast me. Ik bedoel, ik had het nu niet meer verwacht. We doorspartelden vroeger op het seizoen van die periodes dat ik me moeilijk kon inbeelden dat de trainer nog veel meer krediet zou krijgen. Een goeie prestatie maakte dat hij telkens verder kon. Het nadeel van René was dat Club telkens in zijn oude kwalen herviel. Dat er geen oplossingen werden gevonden.»

Aangeboden door onze partners