Dit najaar doeltreffend vaccin tegen meningitis

In september 2000 komt in ons land Meningitec op de markt, een nieuw en efficiënt vaccin ter voorkoming van meningitis C, een gevaarlijke ziekte die jaarlijks honderden kinderen treft in België. Dat type hersenvliesontsteking is in opmars en kan dodelijk zijn in één geval op vijf. Meningitec is een product van Wyeth-Lederle (AHP Pharma), een Belgisch filiaal van de Amerikaanse farmaceutica-gigant American Home Products uit New Jersey. Het vaccin, in de States ontwikkeld, is in Groot-Brittannië al sinds vorig jaar op de markt. Daar wordt sindsdien een grootscheepse inentingscampagne gevoerd.

LOUVAIN-LA-NEUVE

BR>

«In het verleden bestond al een vaccin tegen meningitis,» zegt dr. Christian Huyghe van de vestiging in Louvain-la-Neuve, «maar dat werd weinig gebruikt. Het was niet erg efficiënt en de inenting moest om de drie jaar herhaald worden. Dit nieuwe vaccin is wel doeltreffend. Bij baby's zijn drie inentingen nodig, voor tieners volstaat één keer. Dan is bescherming tegen meningitis C gegarandeerd tot de volwassenheid.»

Agressiever

Vorig jaar werden in België ongeveer 400 gevallen van meningitis C vastgesteld. Volgens de farmaceutische firma, die gisteren nieuwe kantoren in gebruik nam in haar hoofdzetel van Louvain-la-Neuve, biedt Meningitec bescherming tegen deze ziekte aan kinderen en jongelui van 2 maanden tot 19 jaar. De hoogste sterftecijfers van de ziekte, veroorzaakt door meningokokken C, situeren zich bij de tieners, vooral in de leeftijdsgroep van 15, 16 en 17 jaar.

Groot-Brittannië maakte sinds het midden van de jaren negentig een snelle groei mee van de levensbedreigende vorm van meningitis. Ook in ons land duikt de nieuwe variant steeds vaker op. Vier jaar geleden was de meningokok van het C-type hier verantwoordelijk voor 7 procent van het aantal gevallen van bacteriële hersenvliesontsteking, vorig jaar was dat al opgelopen tot 27 procent. Bacteriële meningitis is veel agressiever en levensgevaarlijker dan de virale vorm van hersenvliesontsteking. In Groot-Brittannië eiste de C-variant van meningitis in het jaar 1998 210 mensenlevens. Het aantal ziektegevallen met dodelijke afloop in ons land is niet bekend.

Fatale complicatie

Deskundigen vrezen ook dat de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de ziekte, meer en meer bestand geworden zijn tegen antibiotica. Inenting is dus de meest aangewezen methode om de ziekte tegen te gaan.

Vóór de Britse inentingscampagne die startte op 1 november van vorig jaar en die al meteen het aantal ziektegevallen tijdens de voorbije wintermaanden een duik deed nemen -alle Britse inwoners tot achttien jaar moeten tegen het eind van dit jaar gevaccineerd zijn - waren de berichten over sterfte door een specifieke meningitis-verwikkeling bijzonder alarmerend: dodelijker dan de griep, iedere maand 150 slachtoffers, een verdrievoudiging van het aantal gevallen op vijf jaar tijd. Het ging om

septicaemia

, veroorzaakt door meningokokken, een complicatie die zich manifesteert door een soort van bloedvergiftiging. In de ergste gevallen blokkeren verscheidene organen op zeer korte tijd en kan de dood intreden na enkele uren. Vooral kinderen lopen de jongste tijd een verhoogd risico op septicaemia.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer