FBI ontmaskert hackers van populaire websites

FBI-speurders zouden gisteren de daders hebben ontmaskerd van de aanvallen waarbij vorige week enkele van de belangrijkste internet-bedrijven in de VS werden lam gelegd. Het zou gaan om drie (jeugdige) daders uit de VS en uit Canada. De gerichte aanvallen zouden de bedrijven minstens 50 miljard frank gekost hebben, zonder rekening te houden met de schade aan hun imago. Dit hebben Amerikaanse analisten berekend. Om het vertrouwen in de internet-handel te herstellen, hield president Clinton gisteren topoverleg met experten uit de sector.

NEW YORK/BRUSSEL

BR>

De economische wereld en de Amerikaanse overheid waren danig geschrokken door de 'bombardementen' op de websites en de zware financiële gevolgen ervan. Volgens de FBI was het doel van de aanval mogelijk «een actie tegen de commercialisering van het internet,» of «een poging tot beïnvloeding van de beursnoteringen van de getroffen bedrijven.» Het kan natuurlijk ook simpelweg een «krachttoer» van enkele jonge computerfreaks geweest zijn.

Een tiental grote internetbedrijven werd door de hackers 'uit de ether' gehaald. Surfers konden enkele uren niet of zeer moeizaam inloggen op giganten als Yahoo, e-Bay, CNN, Amazon.com, Buy.com, E-Trade, ZDNet, Datek en Time Warner. Vooral voor de getroffen e-commerce (elektronische handel)-bedrijven was dit een ware ramp. Gisteren zei een Canadese firma, HMV-Canada, dat het een soortgelijke aanval te verwerken kreeg. Ook gisteren werd bekend dat de Amerikaanse banken al vier dagen op voorhand op de hoogte waren van de aanvallen, maar hun informatie niet hebben doorgespeeld aan de FBI.

Cyberoorlog

De hackers maakten voor hun aanvallen gebruik van een systeem (zie grafiek) waarbij de websites vanuit tal van pc's (besmet door de hacker), plots door een stortvloed van miljoenen boodschappen werden aangevallen en overbelast. De FBI-speurders konden in een Duitse en twee Amerikaanse universiteiten enkele besmette pc's traceren vanwaar de hackers hun aanvallen lieten vertrekken. Het topje van een enorme ijsberg, want mogelijk zijn wereldwijd duizenden pc's besmet. In sommige middens wordt dan ook gevreesd dat de aanvallen slechts een eerste voorbode zijn geweest van een ware cyberoorlog.

Een Duitse jongeman uit Hannover, die het programma (Tribal Flood/TFN) schreef waarvan de hackers gebruik maakten, was eind vorige week even de hoofdverdachte. Gisteren zei de 20-jarige met de schuilnaam

Mixter

, dat hij zelf contact zal opnemen met de FBI om zijn hulp in het onderzoek aan te bieden. Of dit nu nog nodig zal zijn, zal moeten blijken nadat de FBI de drie vermoedelijke daders heeft kunnen ondervragen.

Topoverleg

President Clinton en zijn minister van justitie, Janet Reno, hielden gisteren in het Witte Huis topoverleg met experts uit de sector. De president sprak ook met enkele hackers. Volgens Clinton toont de recentste affaire pijnlijk aan dat er een dringende behoefte is om te focussen op de beveiliging van het internet en de internet-handel. Hij denkt daarbij aan de oprichting van een nationaal cyberveiligheidscentrum en een betere samenwerking tussen de betrokken hoofdactoren om de hackers sneller op te sporen en uit te schakelen.

Het huidige internet vertoont vandaag zeker nog te veel gevaarlijke gaten. Daardoor kan een relatief eenvoudige ingreep van enkele jonge cyberterroristen blijkbaar miljardenschade veroorzaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer