Technotronic is terug

ANTWERPEN - De meest onverwachte comeback van het jaar? Die staat voorlopig op naam van Technotronic. De groep, die in 1989 een wereldhit scoorde met 'Pump Up The Jam' staat er vandaag met een nieuw gezicht (Monday Midnite), nieuwe producers (de mensen achter Da Rick) en één oudgediende. Want Jo Bogaert, die ooit de trein op gang trok, is plots weer volop bezig met zijn oude liefde: dance-muziek.

Stef VANWOENSEL

BR>

Eerst even terug naar 1989. New beat is op sterven na dood, en in Aalst is Jo Bogaert, 31 jaar oud en new beat-oudgediende, druk op zoek naar een nieuw geluid. Samen met de Belgisch-Zaïrese Ya Kid K schrijft Bogaert de dance-single 'Pump Up The Jam', een repetitief, ogenschijnlijk eenvoudig deuntje.

Later op het jaar is de groepsnaam Technotronic een begrip en 'Pump Up The Jam' een wereldhit. Miljoenen stuks vliegen over de toonbank. Het nummer strandt op twee in de VS-charts.

Drie volledige cd's volgen, met afnemend succes. Geen enkele nieuwe single kan het succes van 'Pump Up The Jam' evenaren. Jo Bogaert houdt zich bezig met andere dingen: pop, blues, chanson. Hij produceert werk van landgenoten zoals An Pierlé en Gorki. En tien jaar na die eerste hit begint hij terug aan Technotronic te denken.

Het is 1999. Jo Bogaert heeft een nieuwe song klaar, met als ruggengraat een sample uit een oude soul-hit van Gamble & Huff. Hij confronteert zijn platenbaas met de song. Door een wonderlijk toeval krijgt die wat later een andere track binnen die dezelfde sample gebruikt. Het werk van twee jonge dj's, Patrick Bruyndonx en Danny Van Wauwe (de mensen achter Da Rick), met de stem van ene Monday Midnite.

Jo Bogaert hoort het nummer, besluit dat het beter is dan het zijne en geeft het groene licht om het onder de naam Technotronic uit te brengen. 'Like This' wordt een dikke hit.

«En nu zijn we bezig de volledige cd af te werken,» lacht Bogaert. Het verbaast hem nog altijd. «Eerlijk gezegd: ik was niet zo zeker dat 'Like This' een hit kon worden. Maar sommige nummers hebben iets speciaals. 'Like This' is één van die nummers die een stilgevallen dansvloer opnieuw kan opstarten, zoals ook 'Pump Up The Jam' dat kon. En als je dat kan doen met een plaat, dan heb je goud in handen.»

Pensioen

Om de zes maanden valt er bij Bogaert een mooie enveloppe met de royalty's op 'Pump Up The Jam' in de bus. Daar kan hij toch niet de rest van zijn leven op teren? «Toch wel. Het is mijn pensioennummertje, zoals 'Bluesette' dat voor Toots Tielemans is.»

Inmiddels is Jo Bogaert 43, zo'n 25 jaar ouder dan het publiek van Technotronic. «Daarom ook ben ik blij dat ik met deze jonge dj's kan samenwerken. Het opent nieuwe horizonten. Ik ben het dance-wereldje wel blijven volgen, maar nooit met mijn neus erop. Zo zal je mij nooit in een club tegenkomen. Ik had dus wel een kleine achterstand in te halen. Maar ik pas me snel aan. En inmiddels weet ik dat je niet per se trends moet volgen. Een goede plaat is een goede plaat. Punt.»

Het nieuwe gezicht van Technotronic is de Amerikaanse Nigeriaan Monday Midnite, die in Deurne woont. Hij maakte vanaf midden jaren tachtig pop, rock, funk, r&b, reggae (naar zijn grote voorbeeld Bob Marley), rap, werd radio-deejay, ging productiewerk doen en schreef nummers voor andere artiesten. Maar die eigen doorbraak bleef nog altijd uit.

«Ik zat in België met een zoontje bij de vrouw van wie ik inmiddels gescheiden was. Mijn jongen mocht me niet zien als iemand die van de dingen wegloopt, dus bleef ik hier, ondanks vrienden die me steeds vroegen om terug naar de VS te komen. En tegelijk voelde ik dat mijn doorbraak eraan stond te komen.»

En die doorbraak kwam er. Via een klusje voor Da Rick leerde Monday Midnite producers Patrick Bruyndonx en Danny Van Wauwe kennen. Met hen nam hij een nummer op dat later als de eerste nieuwe Technotronic-single zou uitkomen. «Maar ook met mijn naam erop,» lacht hij. «Ik wilde niet louter Technotronic zijn.»

Ook al is die naam een begrip. «'Pump Up The Jam' wordt nog altijd overal ter wereld in clubs gedraaid. Ik ben een basketfreak, en je moest eens weten bij hoeveel wedstrijden ze dat nummer in de States nog spelen om het publiek op te jutten.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer