Tanken bij 'kleine' pompen kan tot 4 frank onder gewone prijs

GENK - Naarmate de brandstofprijs een historische piek bereikt, wordt het steeds drukker aan 'goedkope' pompen. Doorgaans zijn dat pompen van kleine, plaatselijke ketentjes, en consequent bieden ze diesel en benzine aan die vaak 4 frank goedkoper is dan de 'dure' pompen. 25 frank voor een liter diesel, 36 voor een liter benzine? Wie zoekt die vindt. Maar zijn ze wel te vertrouwen?

Frank JACOBS

BR>

Super 95 vond je gisteren bij Elrop aan 37,50 frank. Concurrent Oeral doet het zelfs nog een halve frank goedkoper. Dieselen doe je bij Oeral voor 26,30 per liter. Dat is bijna 4 frank goedkoper dan bij een grote keten als Q8. Op piekmomenten staat er aan het Oeral-station in Winterslag een file tot aan de rotonde, vlak aan de mijngebouwen. Maar men is er niet erg happig op om de succesformule toe te lichten. Een telefoontje naar de baas sterkt de gerant enkel in dat voornemen: «Geen foto's, geen tekst. Absoluut niet. Vorige keer dat we in de krant stonden, kregen we de belastinginspectie over de vloer.»

Stijgende lijn

De Stalenstraat is dé winkelstraat van Waterschei, maar nergens is het drukker dan aan de pomp voor de Wara. Auto's staan er in lange rijen aan te schuiven, alsof er een oliecrisis woekert. Maar het zijn de scherpe prijzen, niet de schaarse

petrol

die de klanten hierheen lokken. «Ik tank hier altijd, en niet alleen omdat ik ook in Genk woon,» zegt Olga Baerts. «De diesel staat hier... even kijken... aan 26,30 frank. En dat is altijd drie, vier frank goedkoper dan elders.»

«Ik kom hier al tien jaar tanken,» zegt Costa uit Genk, terwijl hij super aan 38,10 per liter overpompt. «Omdat het goedkoop is, en ondertussen natuurlijk ook uit gewoonte. De files neem je er dan maar bij.»

De pompbediende schiet heen en weer, hier een slang in een tank stekend, daar afrekenend met een klant. «Het is hier

altijd

druk. En morgen (vandaag - red.), als de prijs omhoog gegaan is, zal het nog in stijgende lijn gaan.»

Wara-zaakvoerder Ignace Nouwen wil wél praten over zijn lage prijzen. Waarom je bij een kleintje, zoals bijvoorbeeld Wara, goedkoper kan tanken dan bij de 'groten'? «Simpel, hetzelfde systeem als bij koffie, bieren of elk ander merkproduct waar naar een monopolie wordt gestreefd. Enkele producenten leveren bijna

alles

, en ze kopen de kleintjes op om 'hun' prijs op te dringen. Wij bellen dagelijks met drie, vier verschillende leveranciers van kwaliteitsbrandstof. Die spelen we tegen elkaar uit. En - niet onbelangrijk voor die leveranciers - wij betalen contant wanneer de tankwagen vertrekt.»

Zoveel moeite, daar moet een reden voor zijn. Ja hoor, want er is zowaar een Wara-filosofie: «Wie hier komt winkelen én tanken, heeft door dat prijsverschil gratis vervoer heen en terug. Ons tankstation is een service naar onze klanten. Vroeger hadden wel meer supermarkten zo'n eigen pomp, de GB bijvoorbeeld. Maar de meesten zijn daarmee gestopt, of hebben hun pomp aan een grote keten verkocht...»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer