Microsoft lanceert Windows 2000

BRUSSEL - Er is lang naar uitgekeken, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Gisteren werd Windows 2000 aan de verzamelde pers voorgesteld. Microsoft spaart kosten noch moeite om het grootste softwareproject ooit aan de man te brengen. Meer dan vijfduizend technici hebben jarenlang aan het pakket gewerkt. De totale kosten van de ontwikkeling liggen rond de veertig miljard frank.

RaP./ANP

BR>Met Windows 2000 mikt Microsoft vooral op bedrijven. Het besturingssysteem is speciaal ontworpen voor onder meer servers (computers die veel taken verrichten), schootcomputers en printers. Het besturingsprogramma moet concurreren met het gratis Linux en Unix. De positie van Microsoft op de servermarkt is nog niet zo groot. Voorstanders roemen de betrouwbaarheid en stabiliteit van het programma, iets wat van de vorige Windows-versies niet altijd gezegd kon worden.

De introductie van het paradepaardje wordt een beetje overschaduwd door het bericht dat er nog meer dan 63.000 fouten in Windows 2000 zitten. Het bericht circuleert momenteel massaal op het internet. De bron van het vervelende nieuwtje zou een uitgelekte interne nota zijn van de hand van Microsoft-topfiguur Marc Lucovsky. Volgens Lucovsky zouden 28.000 van de 63.000 fouten zelfs «échte problemen» zijn. Microsoft reageert verontwaardigd op het bericht. «Onzin,» klinkt het kortweg in Brussel. «Het verhaal van die memo is een verzinsel van tegenstanders van ons bedrijf en het product. Wij gaan er vanuit dat het product helemaal op punt staat. Windows 2000 is uitgetest door 750.000 PC-bezitters. Honderden bedrijven en analisten hebben het ook uitgeprobeerd.» volgens de woordvoerder hoeven de kopers van Windows 2000 dan ook niet te vrezen dat ze binnenkort al hun systeem moeten updaten om fouten te corrigeren. De Europese Commissie wil ondertussen een onderzoek instellen omdat Microsoft te dominant zou worden. «We verwachten daarvan geen directe problemen,» aldus Microsoft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer