Philips Hasselt stopt productie van CD-i

AMSTERDAM/HASSELT - Philips Hasselt stopt met de productie en ontwikkeling van de CD-interactive. Het product heeft het einde van zijn levenscyclus bereikt. Dat vernam de redactie aan de vooravond van de voorstelling van de jaarresultaten vandaag in Amsterdam.

Dirk BILLION/GPD

BR>Voor de centrale regie van het elektronicaconcern moet het een verrassing zijn dat in Hasselt nog wordt gewerkt aan 'de ontwikkeling van CD-i', het interactieve medium dat door topman Cor Boonstra al in 1996 in de ban werd gedaan. De laatste jaren produceerde Philips enkel nog CD-i op bestelling. Het ging dan vooral om professionele toepassingen als marketingcommunicatiemiddel voor automerken. Bij Philips Hasselt was niemand bereikbaar voor commentaar.

Op het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam was men ervan overtuigd dat alle CD-i-activiteiten allang waren beëindigd. «De vestiging in Hasselt blijft bijgedragen tot het succes van een groot aantal producten uit de

optical storage

-familie,» aldus Julien Michiels, woordvoerder van Philips België.

«DVD is een groot succes, alsook de CD Recordable/ReWritable. En er komen alsmaar nieuwe telgen in de familie bij. CD-I heeft zijn tijd gehad. Zoals overal zullen nieuwe producten de oude inhalen.» Het schrappen van de productie zou geen invloed hebben op het personeelsbestand.

Toch is het straf dat Amsterdam niet weet wat in Hasselt al dan niet gaande is op het vlak van de CD-i. Zo blijkt het enorme Philips nog steeds 'spaghetti' gezien vanuit het hoofdkantoor en nog niet helemaal het 'overzichtelijke bord asperges' waarvoor Boonstra Philips de afgelopen jaren door de mangel heeft gehaald.

Als Hasselt werkelijk de rode lantaarn draagt bij Philips, is het medium klinisch dood. Spelers worden al een tijd niet meer gebouwd en de makers van CD-i software zijn overgeschakeld op andere technieken zoals CD-rom. De Nederlandse Multi Media Club, ooit door Philips opgericht, heeft alle CD-i-schijfjes in de opruiming gedaan. Sommige eigenaars van CD-i-apparatuur zijn boos, omdat Philips zich volgens hun niet heeft gehouden aan zijn belofte CD-i 'compatibel' te maken met DVD.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer