Productie nieuwe Mondeo start één maand vroeger

Volgens de directie van Ford Genk is het uitstellen van het collectief verlof één van de denkpistes die de aanloop van de nieuwe Mondeo gemakkelijker moeten doen verlopen. Volgens personeelsdirecteur Jos Van den Boer is een beslissing onder meer afhankelijk van het aantal Mondeo's dat men de komende maanden nog wil verkopen. «Dan zal duidelijk worden wat er moet gebeuren en of het wel nodig is om de verlofperiode uit te stellen. Er worden in Genk dit jaar drie nieuwe modellen gelanceerd: de voor- en achterwielaangedreven Transit en de nieuwe Mondeo. Die overgang heeft heel wat denk- en studiewerk tot gevolg. Een van die denkpistes is het uitstel van het verlof.» Volgens de directie van Ford Genk is het misschien toch nog mogelijk om het oude model ook na het verlof te produceren, of het nieuwe model samen met het oude model te produceren.

G.C.

BR>

Timing

Het mogelijke uitstel van de gezamenlijke vakantie is een gevolg van de gewijzigde timing op Ford Genk. Normaal gezien zou de productie van de nieuwe Mondeo begin november gestart zijn. Omdat de huidige Mondeo het echter in de verkoop niet meer goed doet, wil Ford het nieuwe model zo vlug mogelijk bij de dealers staan hebben.

Enkele weken geleden vroeg Ford aan zijn toeleveranciers of de productie twee maanden vervroegd kon worden, met andere woorden begin september. Volgens de laatste berichten zou dat echter niet haalbaar zijn. Onder meer het bovengrondse transportsysteem, de veelbesproken conveyor die de onderdelen van de toeleveranciers naar de fabriek moet brengen, zou ten vroegste begin oktober operationeel zijn.

Volgens het laatste scenario zullen de eerste exemplaren van de nieuwe Mondeo dan ook begin oktober van de band rollen. Het vooruitschuiven van de productiestart van het nieuwe model heeft echter tot gevolg dat alle exemplaren van het huidige model Mondeo die na het verlof geproduceerd zouden worden, voor het verlof de fabriek moet buiten rijden. Uitstel van het collectief verlof moet dat dus mogelijk maken.

Reacties

De directie heeft de afgelopen het voorstel overgebracht aan de vakbonden. Het ABVV wilde gisteren nog niet reageren. «Wij zullen de vraag van de directie binnen de organisatie bespreken,» aldus secretaris Tony Castermans. Een antwoord wordt binnen enkele dagen verwacht.

Hoofdafgevaardigde Ludo Copermans van het ACV gaf in een eerste reactie te kennen niet te vinden te zijn voor het voorstel. «Mensen hebben plannen gemaakt, vaak al een vakantie gepland. Nu de vakantie verschuiven is sociaal niet aanvaardbaar.»

Volgens Copermans bevat de huidige collectieve arbeidsovereenkomst wel de mogelijkheid dat de eerste week van de vakantie gewerkt wordt, maar dan wel op vrijwillige basis. Een eventuele invoering van zaterdagwerk vindt de vakbondsman absurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer