Van den Wijngaert betreurt ontbreken Belgische ref op EURO 2000

ANTWERPEN -

EURO 2000 draagt de Belgische kleuren, maar het zwarte tintje zal ontbreken. De UEFA maakte op de lijst van twaalf refs die het EK in goede banen moeten leiden, geen plaats voor een Belgische scheidsrechter. Dit komt vooral hard aan voor onze topref Michel Piraux, alom gerespecteerd in Europa en vooraf geciteerd als grote kanshebber. De ref uit Bergen werd, bij wijze van troost, wél aangeduid als vierde official. Goed nieuws was er voor Voerenaar Roland Van Nylen, die aangeduid werd als grensrechter en voor Alex Ponnet, die zal zetelen in het Arbitragecomité van de UEFA. Dat orgaan is belast met de supervisie op arbitrage tijdens het EK. Maar betekent het ontbreken van een Belgische scheidsrechter op EURO 2000 toch geen kaakslag voor de Belgische arbitrage?

Steven Tuyls

BR> "Wát, fluit Piraux niet op EURO 2000?" Frans Van den Wijngaert wordt er zowaar even stil van. "Ja, daar schrik ik van. Michel Piraux verdient het honderd procent om aanwezig te zijn op het EK. Hij leidde dit seizoen meerdere wedstrijden in de Champions League, kende daarbij nooit problemen en wordt over heel Europa gerespecteerd. Hij past in het lijstje van toparbiters die wél geselecteerd werden."

"Ik zie geen reden waarom hij niet als scheidsrechter op EURO 2000 aanwezig mag zijn. Natuurlijk is de concurrentie moordend. Europa telt 52 landen en daarvan mogen er slechts twaalf een ref afvaardigen. In dat geval krijgen scheidsrechters uit topcompetities de voorkeur. Logisch, de arbiters staan daar wekelijks onder grote spanning, leren omgaan met druk en worden gewend aan de grote toeschouwersaantallen.

En ja, wat speelt er nog allemaal mee bij zo'n beslissing? Politieke invloeden, de vorm van de dag, de prestaties van onze clubs. Enkele jaren geleden bereikten Anderlecht en Club Brugge regelmatig een halve finale in de Europabeker. Daardoor kreeg het Belgisch voetbal een enorme uitstraling en dat kwam onbewust ook de arbiters ten goede."

Toch panikeert Van den Wijngaert niet.

"De beslissing van de UEFA mag zeker geen aanleiding geven tot dramatische conclusies. Eén tegenvaller mag ons niet van de ingeslagen weg doen afwijken. Wat coaching en begeleiding betreft, zitten we op topniveau. Echt, we zijn heel goed bezig. Bewijzen? Wel, de Belgische refs krijgen dit seizoen veel aanduidingen in de Europacups en ze krijgen steeds goede rapporten mee. En in de eigen competitie zijn er nauwelijks problemen. Geef toe, op enkele gevalletjes na hebben de scheidsrechters in België nooit onder vuur gelegen.

Alleen moeten we toegeven dat de échte toppers er even niet zijn. Dat doet pijn, want België is steeds verwend geweest. De jongste dertig jaar hadden we vaak scheidsrechters op eindtornooien en Europese finales. Maar ja, ze worden niet elk jaar geboren, hé. Blijkbaar ondervinden wij het meeste nadeel van de verjonging die de UEFA heeft doorgevoerd. Het ging allemaal zo snel: eerst 47, dan 45, nu 42. Vergeet niet dat Goethals en ik nog geen vijftig jaar zijn. De top werd er brutaal afgeknakt.

Volgens de oude regeling konden we nu nog topconfrontaties fluiten. België was daar onvoldoende op voorbereid, dat blijkt nu. Daarom heeft de bond bewust gekozen voor een verjonging. Gun de jonge refs nog even tijd, de toppers komen eraan. Dit is een overgangsfase van een drietal jaren waar we doorheen moeten. Om dat proces te versnellen, was het schitterend geweest als er een Belgische scheidsrechter op het EK aanwezig was geweest, ook voor de aantrekkingskracht naar de jeugd toe."

Jan Peeters: "UEFA houdt geen rekening met politiek"

"Het is bijzonder jammer dat er geen Belgische ref op EURO 2000 aanwezig is", beaamt Jan Peeters, secretaris-generaal van de voetbalbond. "Zeker omdat België als gastland fungeert. Maar de UEFA houdt nu eenmaal geen rekening met politieke argumenten, zoals de FIFA soms doet. Op een WK lopen soms scheidsrechters rond die daar niet thuishoren. De Europese voetbalbond beweert steeds dat ze alleen maar kijkt naar de zuivere kwaliteit en dat blijkt nu ook uit de lijst van geselecteerde refs. Jammer voor België, we zijn net buiten de boot gevallen."

Robert Jeurissen: "De surplus ontbreekt"

"Deze beslissing doet pijn", bekent Robert Jeurissen, ondervoorzitter van de Scheidsrechterscommissie. "We hadden

sterk gehoopt

dat Piraux aanwezig zou zijn als arbiter. Dat hij meegaat als vierde official, is slechts een pleister op de wonde. De ontgoocheling is groot omdat de Belgische refs steeds goede rapporten krijgen na hun Europese wedstrijden.

Belgische refs zijn nog steeds van goede kwaliteit, maar misschien ontbreekt de surplus. Vandaar dat we nu al drie opeenvolgende tornooien afwezig blijven. De conclusie is dat we de komende jaren keihard zullen moeten werken om terug te keren naar de echte top."

De 12 refs voor EURO 2000

José Maria Garcia Aranda (Spa)

Günter Benkö (Oos)

Pierluigi Collina (Ita)

Hugh Dallas (Sch)

Anders Frisk (Zwe)

Dick Jol (Ned)

Urs Meier (Zwi)

Markus Merk (Dui)

Kim Milton Nielsen (Den)

Vitor Manuel Melo Petreira (Por)

Graham Poll (Eng).

Gilles Veissière (Fra)

Lijnrechters voor EURO 2000

Roland Van Nylen

Yury Dupanov (WRu)

Kurt Ertl (Dui), Eddie Foley (Ier)

Nicolae Grigorescu (Roe)

Turgay Güdu (Tur)

Jens Larsen (Den)

Ivan Levkov (Bul)

Carlos Martin Ieto (Spa)

Jaap Pool (Ned)

Jacques Poudevigne (Fra)

Philip Sharp (Eng)

Igor Sramka (Slk)

Emanuel Zammit (Mal)

Sergio Zuccolini (Ita)

Leif Lindberg (Zwe)

Vierde official

Michel Piraux

Terje hauge (Noo)

Lubos Michel (Slk)

Kyros Vassaras (Gri).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer