Na elf jaar verlaat Vital Borkelmans Club Brugge voor AA Gent

BRUGGE -

Gisterenmiddag trok Vital Borkelmans(36) in het Jan Breydelstadion nog even

naar boven

. Stiekem hoopte hij dat Club Brugge hem nog wat meer te bieden had dan een contractverlenging van een jaar. Club-directeur Antoine Vanhove liet verstaan dat het directiecomité zich daarover nog moest buigen. «Ik hakte daarop de knoop onmiddellijk door. De volgende twee seizoenen speel ik voor AA Gent,» vertelt Borkelmans ons luttele minuten nadat hij de trappen weer is afgedaald.

Luc MARTENS

BR>

Na Jan Ceulemans, Lorenzo Staelens en Franky Van der Elst is er opnieuw een

oude krijger

die Club Brugge verlaat: Vital Borkelmans, bijna 37, vertrekt na elf jaar trouwe dienst. De linksachter blijft ogenschijnlijk koel bij het afscheid. Wel begraaft hij tijdens het gesprek zijn hoofd regelmatig in zijn handen, om daarna een diepe zucht te slaken.

«Ik koel? Het afscheid dringt nog niet echt tot mij door denk ik. Dat moet nog komen. Straks ga ik het hier nog moeilijk mee hebben. Op dit moment bezorgt het gesprek van daarnet mij wel een wrange nasmaak. Ja, ik voel ook pijn. Ik ben hier groot geworden als voetballer, ben in Brugge helemaal open gebloeid. Elf jaar heb ik hier het beste van mezelf gegeven, voor de ploeg, voor mezelf en voor de supporters. Als je dan de laatste twee seizoenen van je carrière ergens anders moet gaan voetballen, is dat pijnlijk. De supporters mogen gerust zijn, ik ga er nog alles aan doen om Club een Europees ticket te bezorgen. Dan is mijn laatste seizoen in Brugge toch nog geslaagd.»

Plots beseft Vital Borkelmans wat hij binnen enkele maanden gaat missen.

«Het voetbalcomplex in zijn geheel. Elf jaar ben ik hier iedere dag geweest. Ook als er geen training was, kon je me hier vinden. Danny Verlinden, Gert Verheyen en Philippe Clement, mannen van mijn hart, wat zal ik hen missen. Vooral Philippe. Hemel en aarde heb ik bewogen om zijn transfer van Coventry naar Brugge te doen lukken. In enkele maanden tijd is hij een echte broer voor mij geworden. En na een jaar laat ik hem hier al achter.»

«En de mensen in de clubkantine, die dagelijks voor ons klaar staan. Drie jaar geleden is mijn huis in Loppem afgebrand. Mijn vrouw en kinderen trokken toen even terug naar Limburg. Hier in de kantine ben ik toen fantastisch opgevangen. Dat zal ik nooit vergeten.»

Vital Borkelmans praat nauwelijks over de Brugse bestuurders, al verwijt hij hen niets.

«Elf jaar geleden heeft het Brugse bestuur mij een enorme toekomst gegeven bij een Belgische topploeg. Daar wilden ze nu nog één jaar bij doen. Voorzitter Van Maele was eerlijk, zegde me dat hij me geen garanties kon geven voor wat daarna zou volgen. Ik apprecieer die eerlijkheid. Maar het heeft me wel aan het denken gezet. Ceulemans, Staelens en Van der Elst, ze zijn hier allemaal vertrokken. Ze hebben hier bij hun naderend afscheid nooit iets gekregen. Dus wist ik dat er voor Vital Borkelmans zeker niets in het laatje zou liggen. Ik was voorbereid en dat maakte het makkelijker voor een andere club te kiezen.»

«Versta me niet verkeerd. Ik heb altijd een nauwe band gehad met het bestuur, heb hen altijd rechtuit gezegd waar het op staat. Vandaag wilde ik weten of er nog wat meer in zat dan dat ene jaar. Maar het moest nog voor het directiecomité komen. Dus ben ik weg. Ik wil nog zo lang mogelijk mee op het hoogste niveau. Dat kan bij AA Gent waar ik nog bezig kan blijven tot mijn 39ste.»

«Ik kan er vanavond best maar eens met Jelle (10) en Kenzo (8) over praten. Mijn zoontjes wisten van niets, maar maandagavond moet het nieuws toch tot hen zijn doorgedrongen. Ze hebben het er niet makkelijk mee. Vooral op school. Iedereen spreekt hen erover aan dat hun papa weggaat bij Club. «Je wordt nu Buffalo pa?», vroeg de

kleine

maandagavond. «Die spelen ook in het blauw, maar in plaats van zwart, zit er een streepje wit bij,» legde ik uit. «Dan is 't goed,» zegde de

kleine

. Ach de kinderen, ook zij beseffen nog niet goed dat het hier na elf jaar gedaan is.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer