Internet kan Europees voetbal 40 miljard opleveren

NYON -

Internet kan de komende 10 jaar voor 1 miljard dollar (zowat 40 miljard Bfr) aan nieuwe inkomsten opleveren voor de Europese topclubs. Dat vertelde een expert aan de Europese voetbalbond UEFA. De UEFA zocht op de tweede dag van een tweedaagse workshop in het UEFA-hoofdkwartier in Nyon, hoe ze nieuwe inkomsten kan aanboren.

REUTERS

BR>Volgens de Engelse consultant Mark Oliver is de relatief onontgonnen internet-markt zowat 2 a 3 miljard dollar waard. "In tien jaar kan er 1 miljard dollar extra in het laadje van het Europese voetbal komen. Merendeel van het geld zal eveneens naar de topclubs gaan. Het geld komt van weddenschappen, merchandising en toegang tot andere inkomsten, goed voor een markt van 2 à 3 miljard dollar." Het gaat daarbij niet uitsluitend om nieuwe inkomsten. "De helft van dit alles komt van bestaande inkomsten. Het is een kwestie van het veranderen van steen en cement in nieuwe media en online."

De UEFA zei dat het haar rechten behoudt op internet maar dat ze nog niet heeft nagedacht om er op individuele basis over te onderhandelen. "Internet, heruitzending van de matchen, dialoog met de spelers kunnen voor nieuwe inkomsten zorgen voor de clubs. Maar we hebben tijd nodig om de nieuwe technologie te beheren. In de toekomst moeten we de spelregels vastleggen om misbruik te voorkomen," zei directeur-generaal van de UEFA Gerhard Aigner.

De voorzitters van de Europese clubs waren alvast niet echt onder de indruk en wensten eerder te spreken over de kalenderproblemen. De UEFA en de FIFA komen in maart bijeen om een compromis te vinden tussen de internationale kalender en de Olympische Spelen.

Vice-voorzitter Juan Onieva van Real Madrid en coordinator van de G14, de groep van 14 rijkste Europese clubs, zei dinsdag reeds dat als er geen oplossing wordt gevonden "er in september een conflict zal zijn tussen de clubs, de UEFA en de FIFA".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer