Cipiers wachten nog steeds op signaal Justitie

Print
In de strafinstelling van Turnhout werken de cipiers nog steeds volgens het zondagsregime. Sinds vorige week donderdag al houden ze die procedure aan.
Het ziet ernaar uit dat de celbewaarders hun acties blijven aanhouden totdat er overleg komt met het kabinet van minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS), rond de overbevolking in de instelling.

Volgens de plaatselijke vakbondsdelegaties kwam er ook maandag geen reactie vanuit Brussel. "De situatie blijft onveranderd tot er gevangenen worden weggehaald," reageert Carlo Verryt van de vakbond VSOA. "Gezien het stilzwijgen van de overheid zou het hier nog wel eens heel lang kunnen duren."

Volgens het kabinet van minister Onkelinx is er vanuit Turnhout nog geen vraag naar een onderhoud gekomen. "Niet vanuit het vakbondsfront, niet van de lokale directie." zegt Saar Vanderplaetsen, woordvoerster van het kabinet. "We zijn uiteraard niet tegen een gesprek en staan zeker open voor dialoog."

Vorige week donderdag was er wel al overleg met de plaatselijke directie van de gevangenis. Die zegden toen de opstand van de cipiers te steunen en alvast geen inkomende transfers meer te aanvaarden.

In Turnhout zijn 180 mensen opgesloten. Vanaf een bevolking binnen de muren van 140 mensen overwegen de cipiers weer volgens de normale regelingen te werken.