Oostende plaatst eerste vlindertegel tegen zinloos geweld

Print
De eerste vlindertegel tegen zinloos geweld is maandag geplaatst op het Marie-Joséplein door Oostends burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a) en schepen Hilde Veulemans (CD&V).
De vlindertegels zijn een initiatief van de vzw Zinloos Geweld. In totaal komen er in Oostende dertien dergelijke tegels.
De stad plaatste de eerste tegel symbolisch op Marie-Joséplein omdat daar op 3 februari Bart Bonroy werd doodgestoken.

"We hadden aan de vzw Zinloos Geweld al eind 2006 onze steun toegezegd", aldus burgemeester Jean Vandecasteele. "De reacties na het overlijden van Bart Bonroy hebben ons doen aanvoelen dat men de gebeurtenis blijvend wil herdenken omdat Bart Bonroy een symbool geworden is van ons streven naar een betere maatschappij."

Schepen Hilde Veulemans, bevoegd voor het preventiebeleid, kondigde de plaatsing aan van in totaal dertien vlindertegels in de badstad. "Er komen tegels aan de plaatsen waar veel jongeren komen zoals de fuifzaal, het jeugddorp en het openluchtcentrum Duin en Zee. Ook elke wijk krijgt zijn tegel", zegt Veulemans.

Herbert Van Cauwenberghe van de vzw Zinloos Geweld is tevreden met de acties van het stadsbestuur. "De lijst met incidenten van zinloos geweld wordt langer en raken ons diep", aldus Van Cauwenberghe.
"Het enige wat we kunnen doen is reageren tegen deze onverschilligheid door een duidelijk signaal te geven dat geweld niet thuishoort in onze maatschappij. We pleiten niet voor repressie, maar voor positieve projecten."